Kulturni centar Pančeva i Dom omladine Pančeva, u saradnji sa Ambasadom Izraela iz Beograda, u toku januara meseca organizuju filmski program pod nazivom „Ciklus izraelskog filma“. Na repertoaru je pet filmova novije izraelske produkcije, nastalih u periodu od 2007. do 2011. godine. Ulaz na sve projekcije je besplatan.


Ciklus počinje u sredu, 22. januara, projekcijama filmova „Poseta orkestra“ i „Fusnota“ u dvorani Kulturnog centra, dok će ostali filmovi („Pet sati do Pariza“, „Menadžer za ljudske resurse“ i „Provodadžija“) biti prikazani u dvorani „Apolo“.
DVORANA KULTURNOG CENTRA, ULAZ SLOBODAN

 

POSETA ORKESTRA (sreda, 22. januar 2014. godine) u 19 h
The Band's Visit (BIKUR HA-TIZMORET, 2007, 87 min)

Režija: Eran Kolirin
Uloge: Sasson Gabai, Ronit Elkabetz, Salehn Bakri

 

Priča o policijskom orkestru koji iz Egipta stiže u Izrael i završava u pogrešnom gradu funkcioniše na dva nivoa. Prvi se odnosi na sudar dveju kultura i nosi određenu težinu koju će istinski osetiti samo publika koja o tome zna iz prve ruke. Drugi nivo je intimniji, a time univerzalniji za identifikaciju, i govori o preplitanju ljudskih sudbina na mikroplanu gde su izmešani: usamljenost, problemi u komunikaciji čak i onda kad jezik ne predstavlja barijeru, ali i sve one sitnice koje umeju da ulepšaju i izmene život, makar samo na jedan dan.

 

FUSNOTA (sreda, 22. januar 2014. godine) u 20.30 h
Footnote (HEARAT SHULAYIM, 2011, 103 min)

Režija: Joseph Cedar
Uloge: Shlomo Bar-Aba, Lior Ashkenazi, Aliza Rosen

 

Film režisera i scenariste Joseph Cedar-a na jedinstven način opisuje sukob oca i sina koji žive i rade zajedno. Eliezer i Uriel Shkolnik su profesori na jevrejskom Univerzitetu u Jerusalimu, i sa totalno drukčijim stavovima o životu i radu. Mladi sin Eliezer jako ceni nagrade i status koje društvo deli zaslužnim ljudima, a njegov otac Uriel veruje da jedina slava koju čovek zaslužuje je ona koju on sam sebi dodeli. Njihov rivalitet dostiže vrhunac kada obojica budu nominovani za jednu od najvećih nagrada koja se dodeljuje u Izraelu.

BIOSKOP APOLO, ULAZ SLOBODAN

 

PET SATI DO PARIZA (četvrtak, 23. januar 2014. godine) u 19h
Five Hours from Paris (HAMESH SHAOT ME'PARIZ,  2008, 90min)

Režija: Leonid Prudovsky
Uloge: Helena Yaralova, Dror Keren, Michael Warchaviak, Yoram Toledano

 

Jedna od najboljih izraelskih komedija poslednjih godina, “pravi dragulj” po kritičarima prestižnog Nju Jork Tajmsa, prati neočekivanu ljubavnu priču između dva živopisna karaktera, neurotičnog vozača taksija Jigala i lepe  ruske emigrantkinje Line. Film koji osvaja svojom humanošću i praskavim humorom. Film je dobio prve nagrade na festivalu u Haifi i Napulju.

 

MENADŽER ZA LJUDSKE RESURSE (sreda, 29. januar 2014. godine) u 19h
HR Manager (SHLICHUTO SHEL HAMEMUNE AL MASHABEI ENOSH, 2010, 103 min)

Režija: Eran Riklis
Uloge: Mark Ivanir, Noah Silver, Reymond Amsalem

 

Film je dobitnik pet nagrada Izraelske filmske akademije i bio je izraelski kanditat za Oskara. Nagrađen je i na međunarodnim festivalima u Haifi, Hong Kongu i Locarnu. Ova intrigantna i emotivna crnohumorna drama uspela je adaptacija istoimenog romana uglednog romanopisca, esejiste i dramatičara Abrahama B. Yehoshue.

 

PROVODADŽIJA (četvrtak, 30. januar 2014. godine) u 19h
The Matchmaker (ONCE I WAS, 2010, 118 min)

Režija: Avi Nesher
Uloge: Adir Miller, Maya Dagan, Tuval Shafir, Dror Keren

 

Radnja je smještena u razdoblje nakon Holokausta u Izraelu, kada preživeli još uvek oklevaju pričati o svojim iskustvima. Vreme koje u ljudima budi mnogo pitanja i sumnji. Javljaju se dileme, mora li se preživele manje ceniti i manje poštovati.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..