Stigla je jesen, prošle su vrućine i Sakurabana se vraća u Dom omladine Beograda. Navikli smo vas da sezonu otvaramo u velikom stilu, ali ove jeseni smo rešili da vam priredimo posebno iznenađenje: u nedelju 15. septembra u Velikoj sali, sa početkom u 14 časova, očekuje vas celodnevni program posvećen kultnom naslovu „Berserk“, koji u srcima domaće publike zauzima posebno mesto. Već smo dovoljno puta pominjali „Berserk“ da bi svi već trebalo da znate o čemu se radi, ali hajde da ipak utvrdimo gradivo.


CENA DNEVNE ULAZNICE: 150 dinara!


Radnja ove sage je smeštena u fantazijski svet nalik na mračnu viziju evropskog srednjeg veka, i prati komplikovano prijateljstvo između Gaca, veštog ali tmurnog ratnika lišenog životnih ambicija, i Grifita, harizmatičnog stratega koji ne preza ni od čega da ostvari svoje planove. „Berserk“ se, međutim, ne pamti samo po upečatljivim likovima, epskim scenama bitaka i nesputanom nasilju, već pre svega po zrelom pristupu temama kao što su prijateljstvo, izdaja i traganje za smislom života, koje su obrađene s realizmom zavidnim za žanr kao što je fantastika.


Manga „Berserk“ počela je da izlazi u Japanu davne 1988. godine, i još uvek nije završena – glasine kažu da je to zato što je autor, Kentaro Miura, skliznuo u zastrašujuću opsesivnost u svom stvaralaštvu. Crtež mu je s godinama postajao sve detaljniji, a radnja zapetljanija. Pošto Miura odbija da radi uz pomoć asistenata, razmak između objavljenih poglavlja mange sve se više oteže, i kako je krenulo, pre će Džordž Martin objaviti poslednju knjigu „Pesme leda i vatre“ nego što će Miura stići i korak bliže završnici svoje sage.

 

„Berserk“ je doživeo dve anime adaptacije: kultnu TV seriju iz 1997. godine, za koju su mnogi pripadnici starije generacije fanova u zemlji Srbiji posebno sentimentalno vezani (puštali smo je u celini decembra 2012.), i visokobudžetnu bioskopsku trilogiju koja je izlazila 2012. – 2013. i koja predstavlja nešto sažetiji, ali i kompletniji prikaz mange (ako vas je ozloglašena poslednja epizoda TV serije ostavila frustrirane i besne, eto razloga da se radujete završnim scenama trećeg filma). Prvim filmom smo otvorili Japanizam 2012, a sada kada je trilogija kompletna, rešili smo da posvetimo ceo jedan dan ovom kultnom naslovu, uz ambiciozan prateći program.

 

Satnica:


- 14:00-15:20 - Berserk 1 – film – The Egg of the King

- 15:30-16:15 - Berserk kosplej radionica / Vladimir Veskov, dobitnik druge nagrade na kosplej takmičenju na ovogodišnjem Japanizmu u svom impresivnom kostimu Gatsa, podeliće sa publikom to kako je napravio oklop i legendarni Gutsov ogromni mač (u narodu poznat i kao „daska za peglanje“), a prikazaće i neke svoje druge rukotvorine iz „Berserk“ sveta.

- 16:15-16:45 - Berserk kviz / Fanovi „Berserka“ će dobiti priliku da ukrste figurativne mačeve i stave na probu svoje poznavanje ove sage. Pobednika očekuje ekskluzivna nagrada.

- 17:00-18:45 - Berserk 2 – film – The Battle for Doldrey

- 19:00-20:30 - Tribina – „Berserk kao kultno delo – Japan, svet i Srbija“ / Stari lisci iz Sakurabane – koje ste već videli na delu na ovogodišnjoj zapaženoj tribini „Anime lektira“ – okupiće se da sa publikom prodiskutuju o značaju i uticaju „Berserka“, od Japana do Srbije

- 20:45-22:40 - Berserk 3 – film – The Advent / Pored ovoga, očekuje vas i izložba posvećena „Berserku“, prodajni štand Sakurabane sa popustom na izdanja „Berserk“ mange, video igra „Berserk: Millennium Falcon Hen Seima Senki no Shō“, kao i još neka iznenađenja.

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..