U okviru manifestacije „Rashladite se uz vruće FILMSKOG LETA u Art bioskopu Museumu“ sledeće nedelje prikazivaće se letonska urnebesna komedija SAN LETNJEG LUDILA i holandsko-južnoafrička ženska melodrama PTICA NE MOŽE DA POLETI: Termini prikazivanja filma SAN LETNJEG LUDILA su: 26,28,30. avgust i 01. septembar 2013. godine. Termini prikazivanja filma KORAK ISPRED su 27,29. i  31. avgust 2013. godine. Sve projekcije počinju u 20 sati.

 

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Art bioskopa svaki dan od 19,00 časova .

 

SAN LETNJEG LUDILA /Letonija/Velika Britanija/Austrija

urnebesna komedija

Reditelj: Alexander Hahn

Glavne uloge: Maria de Medeiros, Dominique Pinon, Orlando Wells, Tobias Moretti, Chulpan Khamatova, Birgit Minichmayr, Detlev Buck, Roland Düringer


Janu Nakts ( noć Sv. Jovana) je tradicionalna letonska proslava na kojoj se porodice i prijatelji okupljaju da pale logorsku vatru, prave roštilj, piju i dobro se zabave. Prema legendi, na ovu noć, ljubavnici i oni koji se žele zaljubiti, mogu pretraživati šumu ne bi li našli "čarobnu paprat". Ova magična paprat služi kao fokus i presudna tačka svih šest priča u "Snu letnjeg ludila". To je takođe metafora za osnovnu  temu filma - pronalaženje ljubavi. "Snu letnjeg ludila" se ogleda u ponavljanju elementa magične paprati, metafore (i u filmu i u stvarnom životu) za ljubav. Glavno pitanje filma je: može li potraga za ljubavlju ikada biti uspešna?  Svaka priča se bavi ovim pitanjem. Odgovor se daje na kraju filma na šaljiv i nezaboravan način: vidimo legendarnu paprat, koja sija magično na livadi. Ona ipak postoji! Zatim dolazi krava i popase je.

 

PTICA NE MOŽE DA POLETI / Zemlja: Holandija/Irska/Južna Afrika
zenska drama
Reditelj: Threes Anna
Glavne uloge: Barbara Hershey, Yusuf Davids, Tony Kgoroge, John Kani

 

Melodi se vraća kući u Farlands na sahranu svoje otuđene ćerke Dzun. Ali, grad je skoro nestao pod pustinjom. Ona takođe treba da se suoči sa činjenicom da ima 10-godišnjeg unuka, Rivera, za koga nije znala. Melodija odlučuje da Rivera povede sa njom, ali on se opire. On je razradio ambiciozan plan da prezivi, uzgojem nojeva koje su on i njegova majka koristili za ishranu. Njegov otac, Skup, neaktivan muzičar i gradski poštar, želi da otera Melodi, kako ne bi otkrila tajnu koju on krije. Niz sukoba se dešava dok Melodi ne otkrije istinu. Peščana oluja tera Melodi i Rivera da nađu zajedničko utočište. Melodi suočava Rivera sa nekim bolnim činjenicama iz njene prošlosti, koje omogućavaju da oboje nađu razumevanje i započnu novu budućnost zajedno.


Festivali: San Sebastijan, Geteborg, Sofija, Zimbabve, Kalkuta, Drezden

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..