Druga konferencija za medije povodom 20. Festivala evropskog filma Palić (13-19. jul) održana je danas u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke. Pored objavljivanja svih filmova koji će se naći u 11 programskih celina Festivala, kao i otkrivanja imena koja će činiti ovogodišnji žiri, javnosti je još jednom skrenuta pažnja na nedostatak finansijskih sredstava sa kojima se Festival suočava.

 

Predsednik petočlanog Žirija Festivala ove godine će biti poznati srpski režiser Srđan Dragojević. Pored njega u žiriju će biti još i Ashley Horner (producent iz Velike Britanije), Nurgul Yesilcay (turska glumica), Marketa Hodouskova (CICAE član saveta iz Češke) i Pamela Pianezza (kritičarka iz Francuske). Žiri kritike u okviru programa “Paralele i sudari” činiće Carmen Gray (Velika Britanija), Irena Bilić (Francuska) i Kristina Đuković (Srbija).

 

Direktor Festivala Radoslav Zelenović konstatovao je da će FEF Palić ipak biti održan, uprkos činjenici da raspolaže sa znantno manjim budžetom u odnosu na prethodne godine.


„Kod nas nije bilo nedoumice da li će festivala biti, ali je bilo pitanje u kom će se gabaritu održati ove godine. Ovakvi festivali se ne prave od danas do sutra. Mi od septembra pažljivo pripremamo ovogodišnji festival. Ne možete nikoga od gostiju pozvati mesec dana uoči festivala i očekivati da se dotični pojave. Praksa i opšta kultura naučili su nas da se to jednostavno ne radi. Najveći izvazov nam je bio da u okviru znatno manjeg budžeta sačuvamo sve programske celine koje smo ranije ustanovili“, rekao je Zelenović.


Direktor FEF Palić dodao je i to da je poseban izazov predstavljala činjenica što su svi filmovi koji će se prikazati na festivalu snimljeni u digitalnoj formi, kao i da organizatori nisu ni razmišljali o tome da prave posebno slavlje povodom jubileja.
„Nećemo vas lagati i reći ćemo vam da nije bilo ni lako ni jednostavno napraviti festival ove godine. Dodatni problem predstavljalo je i to što više ne postoje filmovi koji se prave na 35 milimetarskim trakama, već su sada svi u digitalnom formtau. Ne samo što smo uništili bioskope koje smo imali, već i ovo malo ostalih nismo bili u stanju da pripremimo za puštanje filmova u digitalnom formatu. U svetu ta stvar nije na pojedincu i organizaciji, već na državi. Džaba vam najbolji filmovi, ako nemate gde da ih prikažete. Da se razumemo i da nikome iz organizacije Palića nije ni padalo na pamet da pravi feštu povodom jublilarnog 20. festivala, kao što bi možda trebalo da se obeleži ove godine. Jedini cilj nam je bio da sa sredstvima koje imamo održimo Festival“, zaključio je Zelenović.

 

Blažo Perović, dirketor Otvorenog univerziteta (izvršnog producenta festivala) objasnio je da organizatori Festivala još uvek ne znaju sa kolikim ustvari budžetom raspolažu.


„Prvi put od osnivanja festivala događa se da mi deset dana pre početka ustvari još uvek ne znamo sa kolikim budžetom raspolažemo. Ministarstvo kulture nam je prethodno odobrilo 1,3 miliona dinara, a ministar nam je naknadno usmeno obećao još pet miliona. U ovom trenutku mi ne znamo da li će to usmeno obećanje biti pretočeno u pismenu formu i da li će se ono uopšte realizovati. Od konkursa do momenta odobravanja sredstava prošlo je šest i po meseci, što je stvarno previše vremena za organizaciju bilo koje ozbiljne manifestacije. Voleo bih da vidim kako bi ljudi iz Ministarstva kulture organizovali ovakav neki događaj, ali pod uslovima koje oni diktiraju. Da nismo imali konkretnu pomoć grada (Subotice) i pokrajine (Vojvodine) bili bi u veoma delikatnoj situaciji i FEF Palić bi bio pod velikim znakom pitanja“, rekao je Perović.

Selektor programa „Paralele i sudari“ i „Mladi duh Evrope“ Petar Mitrić izneo je podatak da će u 11 programskih celina biti prikazan 91 film, što je više u odnosu na prethodne godine.


„Festival će otvoriti film ’Kongres’ Arija Folmana koji je čudan spoj animacije i igranog filma i za koji se slobodno može reći da predstavlja vizuelni spektakl. Žiri ovogodišnjeg festivala imaće pet članova, a predsedavaće Srđan Dragojević. Jedan od zanimljivijih filmova u okviru programa “Paralele i sudar” biće ’Hoću i ja’, poslednje ostvarenje nedavno preminulog Alexeya Balabanova, u kojem ruski reditelj najavljuje svoju smrt. Domaća premijera u okviru ovog programa biće ’Odumiranje’ Miloša Pušića, ostvarenje koje je napravljeno u srpsko-švajcarskoj koprodukciji. Posebnu pažnju skrenuo bih na film ukrajinske rediteljske Darie Onyshchenko ’Žal za istokom (Istalgija)’ u kojem igraju i neki naši glumci, među koje spada i Vuk Kostić. I dalje smatram da je najveća prednost FEF Palić u tome što ne juri filmove koji su bili na velikim festivalima već pokušava da otkrije nešto novo“, zaključio je Mitrić.

 

Konferenciji je prisustvovala i direktorka programa umetnosti i obrazovanja Britanskog saveta Ivana Đurišić, sa kojim je FEF Palić ove godine ostvario saradnju.


„Britanski filmski institut je započeo digitalizaciju nemih filmova Alfreda Hičkoka, a na Paliću će u okviru toga biti prikazano njegovo ostvarenje ’Stanar’ iz 1926. godine. U pitanju je jedan od osam Hičkokovih nemih filmova, koji inače nosi uticaj tadašnje nemačke kinematografije. Interesantno je da je već taj film najavio kasniju Hičkokovu opsesiju da glavne glumice moraju biti plave“, rekla je Ivana Đurišić.

 

Dejan Zvekić, direktor komunikacija FEF Palić, najavio je da će nagrade Aleksandar Lifka na otvaranju festivala (13. jula) biti uručene Nikiti Mihalkovu i Emiru Kusturici.


„Nikita Mihalkov je usred snimanja filma i zbog toga neće moći da se dugo zadrži na Paliću, ali je potvrdio svoj dolazak. Mihalkov će sigurno obratiti i novinarima, u subotu, 13. jula, dok za Emira Kusturicu još uvek ne znamo da li će to učiniti jer je opšte poznato da se povukao iz javnosti. Posebno mi je zadovoljstvo da istaknem da će među 150 zvanica na Palić 18. jula doći i Jim Sheridan, režiser čuvenih filmova kao što su ’U ime oca’, ’Moje levo stopalo’. S obzirom na bogat predfestivalski program, FEF Palić će ove godine ustvari trajati više od tri nedelje, odnosno od 2. do 26. jula“, zaključio je Zvekić.

 

Dvadeseto izdanje Festivala evropskog filma Palić, jednog od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, održaće se od 13. do 19. jula 2013. godine na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

 

Jubilej će biti obeležen nizom programa, uključujući selekciju Palićki pobednici, monografiju povodom 20 godina Festivala, izložbe, debate... i, naravno, najviše gostiju do sada iz cele Evrope.

 

Festivalski program čini 11 filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Erste Underground Spirit, Novi turski film, Novi mađarski film, Evropa i hrišćanstvo, Ekološki dokumentarci, Palićki pobednici i Dečji program.

 

Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa biće dodeljene nagrade - Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a biće dodeljena i Specijalna nagrada žirija. Međunarodni žiri kritike dodeliće Nagradu za najbolji film iz programa Paralele i sudari.


Umetnički savet Festivala nagradiće evropskog filmskog autora nagradom Underground Spirit za izuzetno umetničko stvaralaštvo na polju nezavisnog filma.


Posetite zvaničnu internet prezentaciju Festivala - www.palicfilmfestival.com

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..