Sutra u utorak, 2. jula, počinje 42. Filmski festival u Sopotu - SOFEST koji će trajati do subote 6. jula 2013. kada će biti i proglašenje pobednika. Na ovogodišnjem Festivalu za nagrade će se takmičiti 10 dugometražnih igranih filmova domaće produkcije. Festival će proglasiti otvorenim jedna od naših najvećih i najvoljenijih  glumica svih vremena - MIRA BANJAC!


Svečano otvaranje će pored tradicionalnog defila glumaca i uvaženih filmskih radnika i već kultnog vatrometa,
ove godine upotpuniti i igrači iz plesne predstave "Raskršće" smeštene u prošla vremena, inspirisane folklornom igrom i pesmom.

 

Nakon svečanog otvaranja publika će imati priliku da pogleda film "Mamaroš" u režiji Momčila Mrdakovića sa Mirom Banjac i Bogdanom Diklićem u glavnim ulogama.

 

Ziri 42. SOFEST-a:

 

Dragana Varagić diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, specijalizirala Šekspira na Šekspirovom institutu u Stratfordu u Engleskoj, i magistrirala dramu na Univerzitetu Toronto u Kanadi. U Beogradu je odigrala brojne uloge u pozorištu, na filmu i televiziji. Kao prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu odigrala je, između ostalog, Juliju (Romeo i Julija), Ledi Anu (Ricard III), Helenu Carls (Osvrni se u gnevu), Elizabetu Proktor (Veštice iz Salema), Katarinu Ligomirski (Je li bilo kneževe večere). Igrala je u serijama Svetozar Marković, Aleksa Šantić, Vuk Karadžić, Banjica, Priče iz fabrike,  televizijskim dramama Sestre, Slučaj Laze Kostića, Šest slika o Mikelanđelu, Čaj u pet, filmovima Progon, Varljivo leto, Veliki transport….U Kanadi je nastavila svoju karijeru kao glumica, reditelj i univerzitetski profesor. Dobitnik je više nagrada za glumačka ostvarenja. Dragana je profesor na Katedri za glumu Akademije umetnosti u Beogradu.

 

Filip Feti Dautović rođen 1950. u Beogradu. Magistar je nauka iz oblasti umetnosti filma. Dugogodišnji televizijski i filmski producent. Producirao je više dugometrašnih filmova od kojih i Plastićni Isus Lazara Stojanovića, Kada dečaci ratuju  Slobodana Novakovića, Osvajanje slobode Zdravka Šotre i druge. Od aprila 2013. izabran  je za člana Upravnog Odbora Filmskog Centra Srbije. Redovni je profesor beogradskog Univerziteta - Fakulteta Dramskih Umetnosti gde predaje Filmsku i TV produkciju.


Miroslav Terzić rođen 1969. u Beogradu, diplomirao je Međunarodno pravo na Univerzitetu u Beogradu. Pohađao je osnovne studije na Fakultetu dramskih umetnosti pri Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Od 2000. godine radi kao slobodni umetnik, režiser i scenarista. Sarađivao je sa najvećim marketing agencijama u regionu (Media Plus, Leo Burnett, Oghilvy & Mather, Spectra, Kreativa, Incognito, Idea plus DDB, Young & Rubicam/Milan etc.) u nekim od najvećih reklamnih kampanja.

Radio je kao asistent režije na više dugometražnih filmova. Režirao je dokumentarni film "Sloboda i poslednji dani" (film o 5. oktobru 2000) i animirani film "Titonic". 2012. režirao je svoj prvi dugometražni film “Ustanička ulica” koji je prošlogodišnji laureat SOFEST-a. Trenutno je angažovan na nekoliko reklamnih kampanja u regionu i priprema tri velika privatna projekta, tri scenarija.

<<  Februar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
   

Putopisi, Intervjui..