U svetu se 17. maja obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (International Day against Homophobia and Transphobia - IDAHO) , na dan kada je 1990. godine Svetska zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa liste mentalnih poremećaja. Prava LGBT osoba su jedan od prioriteta holandske spoljne politike.

 

Ustanova kulture Parobrod i Ambasada Kraljevine Holandije zajedno obeležavaju Međunarodni dan borbe protiv homofobije i trnasfobije (IDAHO) sa ciljem poboljšanja i zaštite ljudskih prava LGBT osoba, prikazujući dokumentarni film “Borci za ljubav”(Strijders voor de Liefde). Film se bavi pitanjem značaja Parade ponosa u borbi za poboljšanje prava LGBT zajednice. Istovremeno, ova tema se uklapa u debatu o važnosti Parade ponosa koja se trenutno vodi u Srbiji. Dokumentarni film “Borci za ljubav” pokušava da otkrije širi značaj koji Parada ponosa ima u različitim društvima (Holandija, Uganda, Južna Afrika i Hrvatska).

 

Film “Borci za ljubav” će biti prikazan 17. maja, 20h, u Ustanovi kulture Parobrod. Boban Stojanović iz udruženja Parada ponosa Beograd će se kratko obratiti publici pre projekcije filma. Film je na holandskom, sa titlovima na engleskom jeziku. Prisustvo nije moguće bez prethodne potvrde na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Trejler za film možete pogledati OVDE

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..