Dani izraelskog filma, 9-12. maj, Bioskop Domaomladine Beograda. Jedinstvena prilika za upoznavanje izraelskog filma kroz sedam nagrađivanih ostvarenja.

 

Otvaranje festivala: Četvrtak, 9. Maj


20h - INTIMNA GRAMATIKA
Intimate Grammar (HA'DIKDUK HA'PENIMI, 2010. 110min)
Režija: Nir Bergman
Uloge: Yehuda Almagor, Roi Alsberg, Roee Elsberg
Poetičan, rafinirani duboko potresan film, nastao na osnovu jedne od najvoljenijih knjiga izraelskog pisca Davida Grosmana. “Intimna gramatika” je delikatna priča o dobu adolesencije, odrastanju I sazrevanju šezdesetih godina u Izraelu u atmosferi pred šestodnevni rat koji će promeniti zemlju iz korena. Film je superiorno pobedio na festivalu u Jerusalimu, Majamiju a dobio je i grand prix Tokijskog festivala.

Petak, 10.Maj

 

18h - ŠIROM OTVORENIH OČIJU
Eyes Wide Open (EYNAIM PEKOCHOT, 2008. 90min)
Režija: HaimTabakman
Uloge: Tinkerbell, Isaac Charry, Zohar Strauss, Ran Danker
Šokantna I potresna priča o sukobu između seksualne želje I religioznih pravila. Radnja je smeštena u retko viđen deo Jerusalima gde žive pripadnici najortodoksnije zajednice Jevreja i prati rađanje zabranjenih osećanja između Arona, oca porodice i njegovog mladog učenika, misterioznog Ezre… Film je premijerno prikazan u Torontu, a dobio je niz nagrada u Stokholmu, Palm Biču, Kanu, Jerusalimu…

20h - PET SATI DO PARIZA
Five Hours from Paris (HAMESH SHAOT ME'PARIZ,  2008. 90min)
Režija: Leonid Prudovsky
Uloge: Helena Yaralova, DrorKeren, Michael Warchaviak, YoramToledano
Jedna od najboljih izraelskih komedija poslednjih godina, “pravidragulj” po kritičarima prestižnog NjuJork Tajmsa, prati neočekivanu ljubavnu priču između dva živopisna karaktera, neurotičnog vozača taksija Jigalaile peruske emigrantkinje Line…Film koji osvaja svojom humanošću i praskavim humorom…  Dobio je prve nagrade na festivalu u Haifii Napulju, a bio je u distribuciji širom sveta.


Subota 11.Maj


18h - ELI I BEN
Eli &Ben  (2007. 90min)
Režija : Uri Ravid
Uloge: Lior Ashkenazi , Yuval Shevah, Nissan Nativ
Uzbudljiva, briljantno režirana priča o odrastanju sa jakom socijalnom porukom. Eli je tinejdžer kome se svet ruši kada njegov otac bude optužen za korupciju u javnom skandalu koji potresa zemlju. Uveren u njegovu nevinost kreće u pohod da otkrije prave krivce… Učesnik na preko pedeset svetskih festivala film je dobio i nekoliko prestižnih nagrada (Palm Bič, Boston, Moskva, Augsburg…)

20h - DOBRO JUTRO, GOSPODINE FIDELMAN
Restoration (BOKER TOV ADON FIDELMAN,  2011. 102 min)
Režija: Yossi Madmoni
Uloge: Sasson Gabai, Henry David, Nevo Kimchi, Sarah Adler
Delikatna priča o roditeljstvu, zabranjenoj ljubavi i epohama koje se smenjuju u centru su interesovanja ovog rafiniranog filma koji je oduševio svetsku kritiku i publiku osvojivši brojne nagraade na prestižnim festivalima (Sandens, Karlove Vari, Jerusalem Film Festival). Priča se odvija u najstarijem delu Jerusalima, gde u radionici za restauraciju antikviteta otpočinje neobična ljubavna priča sa iznenađujućim krajem…


Nedelja, 12. Maj


18h - DEČAK DELFIN
Dolphin Boy (2011, 72min)
Režija :Dani Menkini Yonatan Nir
Spektakularni dokumentarac koji se prati kao uzbudljiva drama, snimanje četiri godine pod izuzetno teškim uslovima. Film prati Morada, arapskog tinejdžera koji je zbog traumatičnih događaja prestao da govori i komunicira sa ljudima. Nova radikalna psihijatirska terapija pokušava da ga izleči stavljajući ga u kontakt sa delfinima oko rta Ejlat… Film je bio na svim važnijim festivalima dokumentarnog filma, a inovativna tehnika podvodnog snimanja napravila je pravu revoluciju u žanru.

20h - MOJA AUSTRALIJA
My Australia (OSTRALIA SHELI, 2011. 96min)
Režija: Ami Drozd
Uloge: Gabriel Levin, David Mizrachi, Igor Obloza
Jedan od retkih filmova koji se bavi prvom generacijom Jevreja nakon holokausta. Andžej i Tadek žive sa svojom majkom u malom poljskom gradiću iščekujući skori odlazak u Australiju. Kada saznaje da je njen sin član neo naci grupe, majka im otkriva da su oni u stvari Jevreji, da je ona priživela holokausti da umesto Australije idu u Izrael… Potresan, očaravajući i duboko human film koji je osvojio nagradu publike na festivalu u Jerusalimu.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..