Pred punom salom Doma Omladine zavrsen 6. po redu Međunarodni festival dokmentarnog filma BELDOCS. Nakon projekcije filma ZEMLJA TRUBACA, ciji je scenarista Adam Pogof ujedno i gost Festivala, dodeljene su nagrade naboljim filmovima.


Ziri BELDOCSa u sastavu: Miroljub Vuckovic, clan Evropske filmske akademije, umetnicki direktor Filmskog centra Srbije i visegodisnji programski direktor FESTa, Lejla Dedic, dugogodisnja novinarka u BBC World Service i producent dokumentarnih filmova na Al Jazeera Balkans, kao i Dusan Saponja i Dusan Cavic, televizijski voditelji i autori proslogodisnjeg najboljeg fima na festivalu, jednoglasno su izdvojili film ANPLAGD Mladena Kovacevica kao autentican model savremenog izraza u dokumenatnom filmu, oslobođen i kreativan, film koji razgaljuje i nadahnjuje, film koji pokazuje da, pored svih umeca postoji jos neka vestina koja nije osvojena.

 

Film ANPLAGD osvojio je nagradu za Najbolji dokumentarni film u srpskoj takmicarskoj selekciji zbog, kako se navodi u obrazlozenju, lezernosti
koja je posledica odgovornosti, vizulenog bogatstva koje je posledica svesne odluke, talenta i umeca da se nesto obicno, skoro nista, predstavi kao kompletan univerzum, zbog prepoznavanja i potvr?ivanja da vestine obicnih ljudi mogu da zadive i nadahnu na isti nacin kao i price o antickim herojima ili herojima naseg vremena.

 

Svakako da namera Mladena Kovacevica nije bila da banalizuje svakodnevicu, njegovo nastojanje bilo je da svojim pogledom iz stvarnosti izdvoji neke elemente i predstavi ih kao zagonetku koja i dok skriva, razotkriva.


Ziri je odao priznanje rediteljima filma DRAGAN WENDE, Draganu von Petrovicu, Leni Müller i dodelio Specijalno priznanje Vuku Maksimovicu, centru kristalizacije ovog vibrantnog porterta junaka naseg doba, u kome se preplicu, upore?uju, nadigravaju i zajednicki postoje dva junaka u fokusu kamere autora filma Dragan Wende.

 

U obrazlozenju zirija istice se da bi nam bez Vuka Maksimovica portret Dragana Wende bio dostupan kao i druga strana Meseca.


Ziri je dodelio Specijalno priznanje Valentini Delic i Radio Televiziji Srbije za film GLAS IZ BEOGRADA za dostojanstven i uznemirujuci potret
Ljubise Rajica, za jedinstven nacin prestavljanja duboke, stvaralacke, jednostavne i odogovne licnosti.


FIPRESCI ziri u sastavu: Radmila Đurica, slobodni novinar, clan UNS i Međunarodnog udruzenja filmskih kriticara FIPRESCI, Vladan Petkovic, novinar, filmski kriticar, prevodilac i programski savetnik razlicitih festivala i distributerskih kuca, i Greg de Kuir, selektor Alternative Film/Video i glavni urednik NECSUS - Evropskog casopisa za studije medija, Nagradu za najbolji film festivala dodelili su filmu CIN UBISTVA, autora Dzosue Openhajmera koji je ujedno bio i gost ovogodisnjeg BELDOCSa. U obrazlozenju zirija navodi se da je ovaj dokumentarac jedan od zaista retkih monumentalnih filmova koji ce biti dugo upamceni.


CIN UBISTVA je jedinstven film koji uzasava, iznena?uje, navodi na smeh, plac i razmisljanje o samoj prirodi ljudskosti. Virtuozno je reziran i spaja cudesno nadrealne trenutke sa slojevitim metanarativom koji govori o stvaranju i percepciji filma na izuzetno dubok nacin. Ovaj film potvrđuje snagu i znacaj dokumentarizma. Nagrada za najbolji film festivala stoga je dodeljena DZOSUI OPENHAJMERU.


NAGRADA FIPRESCI dodeljena je filmu HARI DIN STENTON:DELIMICNO FIKCIJA rediteljke SOFI IBER uz obrazlozenje da ovaj film predstavlja prelep i upecatljiv portret umetnika koji je proveo u senci najveci deo svoje karijere. U njemu su majstorski kombinovani atmosferican i snoliki vizuelni stil i besprekorna montaza inserata iz mnogobrojnih nezaboravnih filmskih uloga njegovog junaka.


 Zahvaljujemo se na saradnji tokom ovogodisnjeg festivala i radujemo se buducim.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..