Jubilarni 60. Festival dokumentarnog i kratkometraznog filma odrzace se od 2. do 6. aprila u dvoranama Doma omladine Beograda i Dvorani kulturnog centra kao i novobeogradskoj "Fontani" gde ce se odrzati repriza takmicarskog i pratecih programa. Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, a najstariji u Srbiji bice odrzan pod sloganom Riset (Reset).

 

U takmicarskom programu ucestvuje 35 domacih filmova i 48 filmova iz inostranstva. Selektori ovogodisnjeg Festivala su Aleksandra Milovanovic, Vladimir Petrovic i Vladan Petkovic, dok je umetnicki direktor, reditelj Janko Baljak.

 

Prateci program imace osam celina: izabrane filmove sa Short Shorts festivala u Tokiju u programu Made in Japan. Program London Calling predstavice najbolje filmove sa London Short Film Festivala, dok ce se program Kontrasti Rusije: Patriote i bludnici fokusirati na antipode savremene Rusije: od politickog fanatizma do raskalasnog nocnog zivota. Koliko su "ljuti" ukrajinski autori moze se proveriti u programu Angry Ukrainians, koji cine filmovi istoimenog pokreta filmskih autora, koji se bave problemima moderne Ukrajine.

 

Ljubitelji muzike i dokumentarnog filma imace prilikuda u programu Rockumentary Revolutions pogledaju film ''Otroci socijalizma'' o istoimenoj slovenackoj pank grupi i film ''How we played the revolution'' o litvanskoj ''raspevanoj'' revoluciji.

 

Ostvarenja iz regiona bice predstavljena u programu Komsiluk, koji ove godine ima poseban fokus na novi crnogorski film, koji ce predstaviti filmovi studenata Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

 

Tradicionalni prateci program Vrelo bavice se temom art terapije sagledane kroz prizmu pet dokumentarnih i kratkih igranih filmova iz Evrope i Juzne Amerike, dok putujuci festival UNAFF donosi dokumentarni film ''Sing your song'' o Hariju Belafonteu i njegovoj ulozi u pokretu za ljudska prava u Severnoj Americi.

 

Ovogodisnji dobitnik Nagrade za zivotno delo Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometraznog filma je Zelimir Zilnik, jedan od najuglednijih i najnagradivanijih domacih autora, poznat u svetu po svom umetnickom i drustvenom angazmanu. U cast dobitnika bice prikazan njegov film "Pirika na filmu", iz 2013. godine.

 

I ove godine nagrade Festivala su kao i prethodne:

 

1. Gran pri - reditelju najboljeg filma izuzetne umetnicke vrednosti iz oba festivalska takmicarska programa

2. Zlatna plaketa Beograd - reditelju najboljeg filma domaceg takmicarskog programa

3. Zlatna plaketa Beograd - reditelju najboljeg filma medunarodnog takmicarskog programa

Zlatne medalje Beograd (4), domaci takmicarski program - rediteljima najboljih filmova po kategorijama domaceg takmicarskog
programa

4. Zlatne medalje Beograd (2), strani takmicarski program - reditelju najboljeg dokumentarnog filma i reditelju najboljeg filma u
ostalim kategorijama (animirani, kratki igrani, eksperimentalni) medunarodnog takmicarskog programa

5. Zlatna medalja Beograd - domacem proizvodacu filmova za najbolju produkciju grupe filmova

6. Cetiri diplome festivala za pojedinacni autorski doprinos u filmovima domaceg takmicarskog programa i to:

7. Najbolji snimateljski rad, dodeljuje se snimatelju filma,
8. Najbolju animaciju, dodeljuje se animatoru filma,
9. Najbolju montazu, dodeljuje se montazeru filma i
10. Najbolju muziku ili dizajn zvuka, dodeljuje se kompozitoru ili autoru dizajna zvuka.

11. Festival dodeljuje tradicionalnu statuu Gran pri, zlatne plakete i medalje Beograd, diplome festivala, kao i novcane nagrade.

 

Ukupan nagradni fond za 2013. godinu iznosi 14.000 EUR, Gran pri 3.000 EUR.

 

Osim zvanicnih nagrada, uz saglasnost Saveta Festivala mogu biti dodeljene i nagrade drugih organizacija, za koje davalac nagrada formira poseban ziri (sponzorske nagrade, medijske nagrade, nagrade fondacija ili udruzenja, nagrada publike).

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..