Talas „Gnevnih Ukrajinaca“, nove ukrajinske grupe, hrabro se pojavio usred ekonomske krize 2009. godine kada se nekoliko produkcijskih studija, distributora, režisera i scenarista udružilo ne bi li stvorili niskobudžetni almanah kratkih filmova „Šupci. Arabeske“. Glavni lik almanaha je „šupak“ kao simbol sadašnjeg stila života, kao i onoga što se danas smatra uspehom.


Još jedan društveni fenomen koji su ovi režiseri okrutno secirali jeste – emigracija, interna i eksterna. Zašto Ukrajinci beže iz svoje zemlje? Zašto se osećaju kao stranci u svojoj kući? Novi talas ukrajinskih režisera usredsredio se na ove teme i napravio seriju od 40 kratkometražnih filmova. Najbolji filmovi sakupljeni su pod naslovom: „Zbogom, Ukrajino!“ Ovaj odabir kratkih filmova predstavlja društveno-antropološku studiju mladih ukrajinskih režisera i scenarista u njihovim naporima da pronađu osobenosti sadašnjeg života.


„Gnevni Ukrajinci“, poput italijanskih neorealista ili britanskih sudoperskih realista, snimaju filmove o onome što se događa sada i danas, o ljudima koje najbolje poznaju – o sebi.


Talas „Gnevnih Ukrajinaca“ već je cenjen na najboljim svetskim filmskim forumima, kao što su: Međunarodni filmski festival u Lokarnu, Međunarodni festival kratkometražnog filma u Klermon-Feranu, Međunarodni filmski festival u Kanu, i na mnogim drugim.

Filmovi iz ovog programa biće prikazani:

 

02.04 | Dom omladine Beograd | 22:00
03.04 | Fontana | 19:00
05.04 | Dvorana Kulturnog centra | 20:00

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..