Prvo izdanje Beogradskog Irskog Festivala, koji će predstaviti jedan deo  fenomenalne irske kulture, otvorila je zvanično sinoć nešto posle 20h u novoj zgradi Jugoslovenske Kinoteke u Beogradu Njegova ekselencija ambasador Republike Irske Charles Sheehan.

 

Na samom početku prisutnima se obratio direktor Jugoslovenske Kinoteke Radoslav Zelenović koji je između ostalog rekao: „Od 11. do 17. očekuje vas bogat i raznovrstan program, a kako i dolikuje filmski program počinjemo večeras u našoj novoj, velikoj dvorani. Bićete u prilici da upoznate različite oblasti stvaralaštva ove zanimljive kinematografije, ali i autore koji su u toj zemlji našli inspiraciju za svoje filmove poput naše Ane Marije Rosi i Gorana Paskaljevića“. Nakon gospodina Zelenovića govorio je šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji Vincent Degert koji je istakao, između ostalog, da je veoma ponosan što Delegacija Evropske Unije u Srbiji ima mogućnost da doprinese prezentaciji irske kulture u Beogradu i da mu je veoma drago što je prisutan na svečanoj ceremoniji otvaranja.

 

Ko-direktor Beogradskog Irskog Festivala Miroslav Mogorović se zahvalio gostima što su svojim prisustvom uveličali otvaranje festivala i izrazio želju da će publika u narednih sedam dana uživati u najnovijim irskim filmovima, pozorišnom i muzičkom programu.     

 

Miroslav Tasić, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Srbije, je nakon što je u ime ministra Bratislava Petkovića, koji je zbog službenog puta bio sprečen da prisustvuje otvaranju, pozdravio prisutne, rekao: „Čast koju mi je učinio ministar kulture me obavezuje da pored protokolarnih reči dobrodošlice ukažem na izuzetan značaj festivala irske kulture koji otvaramo večeras. Kažu da je kultura nežni i zakasneli cvet slobode, zato se usuđujem da kažem da žudnja za slobodom bila duboki pokretač kulturne samosvojnosti i irskog i srpskog naroda. Iz ovih razloga istorija dva naroda daje zajedničke osobine i karakteristike koje lako prepoznajemo. Čak i deca u Srbiji koja nisu pošla u školu znaju jednu keltsku reč – Singidunum ili Beograd. Ova reč i mnoge druge reči srpskog jezika daju duboku povezanost keltske kulture i irske kulture sa onim što je tlo Srbije, sa obalama Dunava, i onim svim artefaktima koji nam govore o prisustvu keltske civilizacije na tlu naše zemlje“.

 

Gospodin Tasić se na kraju najsrdačnije zahvalio organizatorima Beogradskog Irskog Festivala u ime Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije rečima: „Dobro došla Irsko, dobro došli Irci – dugo smo vas čekali“

 

Jas Kaminski, jedan od direktora festivala, je istakao tri glavna razloga zašto se organiuzuje ovakav festival: „Uočili smo da je irska kultura malo prisutna na srpskoj kulturnoj sceni, a u isto vreme za ovih godinu i po dana koliko živim u Srbiji imao sam priliku da vidim da su Srbi veoma gostoprimiljivi, da vas dočekaju sa širokim osmehom kada shvate koja vrsta stranca sam ja. Tu je i činjenica da Irska trenutno predsedava Evropskom Unijom, a Srbija je zemlja u pristupanju. Tako da je zgodna prilika da sa tog smaragdnog ostrva zakoračimo put srca Jugoistočne Evrope, u ovaj divni grad u kome zaista uživam - Beograd“

 

Njegova ekselencija ambasador Republike Irske Charles Sheehan je rekao da je ovaj trenutak bitan za Irsku jer predsedava Evropskom Unijom, kao i za Srbiju koja je kandidat za članstvo. On je takođe pozvao publiku da poseti festival i zvanično proglasio Beogradski Irski Festival otvorenim.

 

Nakon toga je Ann Pešić, konzul Republike Irske u Srbiji, predstavila  mladu harfistkinju Sofiju Sibinović koja je održala kratak nastup.

 

Publika je posle mini koncerta uživala u izvrsnom filmu „What Richard Did“ i uz gromoglasan aplauz pozdravila Roisin Murphy, glavnu glumicu koja je gošća festivala.


Prvo izdanje Beogradskog Irskog Festivala biće održano od 11. do 17. marta na više lokacija u Beogradu, a posetioce između ostalog očekuje koncert poznate pevačice i glumice Marije Doyle Kennedy (16. mart, Dom omladine), veoma raznovrstan i kvalitetan filmski program (bioskopi Fontana i Kinoteka), kao i pozorišna predstava „Catalpa“ (Jugoslovensko dramsko pozorište, scena Stupica, 13. mart).

 

"Zdravo Beograde, veoma se radujemo što ćemo svirati kod vas, u još jednom keltskom gradu... Sviraćemo 16. marta u Domu omladine, slavićemo irski festival, zabavljaćemo se, pevaćemo pesme... Radujem se susretu“, izjavila je  Maria Doyle Kennedy povodom dolaska u Beograd.

 

Više o programu:

 

Maria Doyle Kennedy je provela više od dve dekade izvodeći svoju muziku širom sveta: na poznatim festivalima kao što su Glastonbury, Oxygen i Cambridge Folk Festival pred nekoliko desetina hiljada ljudi, ali i u malim klubovima u intimnom okruženju i bliskom kontaktu sa publikom. Maria je i poznata glumica a zapažene uloge je između ostalog ostvarila kao glavna pevačica u filmu „The Commitments“ i seriji „The Tudors“. Ona je inače učestvovala u kreiranju kompilacije „Sirens“ (2003), na kojoj su okupljeni najinovativniji nezavisni ženski izvođači koje se suprostavljaju mejnstrimu, pored nje, učešće su uzele Patti Smith, PJ Harvey, Neneh Cherry, Ani DiFranco i Lisa Germano. Na njenom prvom koncertu u Beogradu predstaviće i novi, peti solo album „Sing“ (2012) koji je došao do vrha irske top liste dostigavši četvrto mesto. Njena je muzika moderna eklektična vizija folk muzike sa jakim duševnim nabojem.

 

Nemojte propustiti koncert ove izvanredne pevačice!


U okviru filmskog programa prvog Beogradskog Irskog festivala u biskopima Fontana i Kinoteka od 11. do 17. marta biće predstavljena najznačajnija i najnovija irska ostvarenja kroz tri segmenta: dugometražni (igrani i dokumentarni), dečji i kratki filmovi.

 

Biće između ostalog prikazan premijerno film “What Richard Did" (Lenny Abrahamson), koji je nagrađen na filmskom festivalu u Torontu (takođe osvojio Irish Films Award), zatim „Good Vibrations“ (2012), film čija je radnja smeštena u Belfast '70-ih godina, vreme Konflikta u Severnoj Irskoj, gde nasuprot svojim prijateljima koji uzimaju oružje u ruke, beskompromisni buntovnik i zaljubljenik u muziku, Terri Hooley, odlučuje da otvori prodavnicu ploča u najviše granatiranom području od pola milje u celoj Evropi, nazivajući ga „Dobre vibracije“. Takođe nas očekuje i odlični dokumentarac Juliena Templea o legendarnom frontmenu grupe The Clash - „Joe Strummer: The Future is Unwritten“, kao i filmovi „Kako je Hari postao drvo“ Gorana Paskaljevića i „Triage“ Denisa Tanovića sa Collinom Farrelom u glavnoj ulozi. Pored navedenih, u okviru filmskog programa biće prikazano još desetak dugometražnih ostvarenja.

 

Deo filmskog programa biće i dečji filmovi, između ostalih očekuje nas i „The Boy in the Bubble“ - izuzetan animirani kratki film Kealana O'Rourkea u kojem je narator poznati glumac Alan Rickman (Die Hard, Sense and Sensibility, Harry Potter...). Veoma smo ponosni i na selekciju kratkometražnih filmova u okviru koje će biti prikazano dvadesetak ostvarenja.

 

Predstava „Catalpa“ je epska priča poput „Mobyja Dicka“ i „Gone With the Wind“ - sa primesom „The Great Escapea“. Od New Bedforda (SAD), do grada Fremantle (Australija), preko pučine na brodu za lov na kitove Catalpa. Zasnovana je na istinitoj priči o smelom spašavanju šest Irskih zatvorenika 1875. godine. Scenario je napisao Donal O’Kelly, koji i igra u predstavi. Muziku je komponovao (i izvodi) Trevor Knight. Predstava je protekle dve decenije bila na turneji po celom svetu: New York, Chicago, Boston, London, Edinburgh, Paris, Helsinki, Copenhagen, Geneva i širom Irske i Engleske uz oduševljenje publike i sjajne kritike.


Beogradski Irski Festival organizuju irski lokalni novinari Jas Kaminski, Garret Tankosić-Kelly (koji zajedno imaju preko 20 godina iskustva rada u regionu), i Miroslav Mogorović (producentska kuća Art & Popcorn) u saradnji sa Ambasadom Republike Irske u Atini i Beogradskim konzulatom, Irskim filmskim institutom, delegacijom Evropske Unije i vodećim beogradskim filmskim i kulturnim institucijama kao što su Jugoslovenska Kinoteka i Dom omladine Beograda. Manifestacija je podržana od strane Ambasade Irske u Republici Srbiji, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Culture Ireland - organizacije za međunarodnu promociju irske kulture i pretenduje da postane važan izlagač irske kulture u Srbiji, kao i jedan od najposećenijih festivala ove godine.

 

Organizaciju festivala pomogli su najpoznatiji irski brendovi: Bushmills, najbolji irski viski koji se proizvodi u najstarijoj destileriji na svetu, dobro poznati liker Baileys, kao i Ginis, čuveno irsko tamno pivo.

 

www.irishfest.rs

www.facebook.com/BelgradeIrishFestival

 

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..