TRI FILMA BEZ REPRIZE I SVETSKA PREMIJERA. U nedelju na FEST-u imate priliku da pogledate tri filma: LOV, FALSIFIKATOR & OBEĆANA ZEMLJA.

 

 

LOV

Tomas Vinterberg privukao je paznju svetske javnosti svojim novim filmom ,,Lov'', koji je prvi danski film u konkurenciji kanskog festivala u poslednjih 15 godina. Vinterberg je, jedan od cetvorice osnivaca pokreta Dogme 95, od kojih je najpoznatiji svakako Lars fon Trir, cija produkcijska kuca ,,Zentropa'' stoji i iza ovog ostvarenja. U uspesnom festivalskom zivotu filma treba izdvojiti nominacije za nagradu BAFTA i Zlatnu palmu za najbolji strani film, i nagrade u Kanu za najboljeg glumca (Mads Mikkelsen), najbolja tehnicka dostignuca i nagradu ekumenskog zirija.

 

Film se bavi zivotom profesora u mirnom danskom gradicu uoci Bozica. Laz o seksualnom zlostavljanju deteta pokrenuce lavinu stravicnih dogadaja i zauvek promeniti njegov zivot. Ovaj film je neverovatno emotivno iskustvo na neizbrisivim uticajem na gledaoca.


03.03. | Sava centar | 16:30

 

FALSIFIKATOR

Nas proslavljeni reditelj, Goran Markovic, nakon ,,Turneje'' odlucio je da jos jednu svoju dramu iz pozorista prenese na filmsko platno. Po narudzbini Gete instituta povodom obelezavanja 20 godina od pada berlinskog zida, Markovic je napisao dramu koja se bavi padom. Padom jednog coveka, ali i cele drzave, bivse Jugoslavije.


Ova crna komedija je o coveku koji falsifikuje diplome, ali ne zbog koristi, vec iz ciste ljubavi i altruizma, sve dok ne bude otkriven i odveden u zatvor na nekoliko godina, sto potpuno rusi njegove snove, shvatanja i pogled na zivot. Njegova propast preslikava propast Jugoslavije, koja je, po Markovicevim shvatanjima, pocela upravo sezdesetih, u godinama kada je film i smesten.

 

Svoju ulogu iz predstave na veliko platno je preneo Tihomir Stanic, koji je takode ucestvovao na izradi scenarija, a pored njega uloge tumace Branka Katic, Sergej trifunovic, Dragan Petrovic Pele i mnogi drugi. Markovic je sebe okruzio sjajnom ekipom, te osim odlicne glumacke postave tu su i cuveni scenograf Veljko Despotovic i kompozitor Zoran Simjanovic.

 

Projekcija na FEST-u je ujedno i svetska premijera ovog dugo iscekivanog filma.

 

03.03. | Sava centar | 19:00

 

OBECANA ZEMLJA

U moru blokbastera i visokobudzetnih filmova, nezavisna ostvarenja cesto produ neopazeno, pogotovo kad njihov sadrzaj ne imponuje velikim korporacijama.

 

Film ,,Obecana zemlja'' bavi se osetljivim pitanjem hidraulicnog busenja koje ima jednak broj protivnika i pristalica, a energetska industrija vec se pobunila protiv negativnog prikaza koji je dobila u filmu. Met Dejmon tumaci preduzetnika koji dolazi u malo mesto u unutrasnjosti pogodeno ekonomskom krizom i pokusava da u ime svoje kompanije obezbedi zemljiste za eksploataciju gasa.

 

Dejmon je takode napisao scenario, zajedno sa kolegom Dzonom Krasinskim, koji tumaci drugu glavnu ulogu. Ovo je trebalo da bude Dejmonov rediteljski debi, ali je zbog obaveza na drugom projektu morao da odustane i sam kontektirao Gas van Santa, sa kojim je ostvario uspesnu saradnju na filmu ,,Dobri Vil Hanting''. Kompozitor muzike za film je cuveni Deni Elfman.

 

Premijera je odrzana na Berlinskom filmskom festivalu gde je Van Sant osvojio Srebrnog medveda van kategorije.


03.03. | Sava centar | 22:00

<<  Septembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..