U organizaciji Doma omladine i Misije Beograd do 3. marta u ovom kulturnom centu traje besplatna Škola filma. Namenjena je učenicima 4. razreda srednjih škola i gimnazija iz Beograda, a povod je održavanje 41. međunarodnog filmskog festivala FEST.

 

Cilj ovog projekta je upoznavanje mladih sa filmskom umetnošću i njena afirmacija, ali i zbližavanje Doma omladine sa srednjoškolskom publikom, te postavljanje ovog kulturnog centra kao ključnog mesta kreativne dinamike mladih u Beogradu. Škola filma je izazvala veliko interesovanje maturanata, pa je i pored unapred određenih spiskova polaznika sačinjenih u saradnji sa srednjim školama, veliki broj naknadno prijavljenih. U skladu sa prostornim kapacitetima, Dom omladine maksimalno izlazi u susret zainteresovanima, te je na svakom predavanju Tribinska sala do poslednjeg mesta ispunjena. Polaznici imaju priliku da se upoznaju sa osnovama i istorijom filma, kao i sa svim aspektima koji čine stvaralački proces sedme umetnosti. Predavanja, koja su interaktivnog karaktera, drže profesori Fakulteta dramskih umetnosti (FDU), te umetnici i profesionalci sa bogatim iskustvom rada na filmu, uz mnoštvo inserata i projekcija filmova i kreativni rad.


Predavanja su podeljena po tematskim celinama, a do sada su maturantima svoje znanje i iskustvo preneli: dr Aleksandar S. Janković, profesor istorije filma, FDU i mr Aleksandra Milovanović, montažer (Predavanje: KRATKA ISTORIJA FILMA), Goran Marković, reditelj (Predavanje: UVOD U FILM), Staša Bajac, dramaturg (PISANJE SCENARIJA), Srdan Golubović, filmski reditelj (Predavanje: FILMSKA REŽIJA) i Mirjana Karanović, glumica (Predavanje: GLUMAC PRED KAMEROM).


Raspored preostalih predavanja je sledeći:

 

28.02. Predavanje: FILMSKA SLIKA, Predavači: Đorđe Arambašić i Miloš Jaćimović, direktori fotografije
01.03. Predavanje: ZVUK NA FILMU, Predavači: Vladimir Živković i Danijel Daka Milošević, dizajneri zvuka
02.03. Predavanje: FILMSKA MONTAŽA, Predavač: Goran Terzić, profesor filmske montaže, FDU
03.03. Predavanje: ZAŠTO SNIMITI FILM? Predavači: Andrijana Stojković, Maja Miloš, Nikola Ležaić, Ivan Ikić i Jovan  Todorović, reditelji


Kroz Školu filma u DOB-u maturanti imaju priliku da na vrlo zanimljiv način prošire svoje znanje opšte kulture, ali i konkretno znanje u oblasti filma. Predavanja su na prvom mestu namenjena početnicima i onima sa malo znanja iz oblasti filma, mada mogu biti veoma korisna i onima koji se već interesuju za filmsku umetnost.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..