Cloud-Atlas-10ATLAS OBLAKA, čiji scenario i režiju potpisuju tri velika filmska imena – Lana Vačauski, Endi Vačauski i Tom Tikver, premijerno će biti prikazan u sredu, 14. novembra u bioskopu Kolosej Multiplex od 20.30.

 

Ambiciozna i uzbudljiva epska priča, koja se prostire kroz pet vekova i istražuje kako postupci i posledice individualnih života utiču jedni na druge kroz prošlost, sadašnjost i budućnost, snimljena je prema istoimenom romanu Dejvida Mičela (izdavač Laguna), koji je proglašen za remek-delo savremene svetske književnosti.

 

„Odmah nas je privukla razmera ideja, saosećanje za ljudska bića, smelost, odvažnost i način na koji je sve to preneto istovremeno na klasičan, a opet potpuno nov način“, kaže Lana Vačauski o knjizi Dejvida Mičela. „Tematski, ona prevazilazi granice rase i roda, prostora i vremena i donosi priču koja podrazumeva da je priroda čovečanstva iznad svih granica. To nas je zaintrigiralo kada smo pročitali roman i kada smo počeli da radimo na scenariju“, dodaje ona.

 

Dejvid Mičel, koji se čak pojavljuje u filmu, o prvoj filmskoj adaptaciji njegovog dela kaže: „Oduševljen sam i na neki način ljubomoran kako su ove filmadžije rastavile moju knjigu i ponovo je sastavile za ovaj mediji. To je veličanstveno delo.“

 

U filmu ATLAS OBLAKA akcija, misterija i romansa dramatično se prepliću kroz šest ispreplitanih priča - od avantura i iskušenja mladog Amerikanca koji sredinom 19. veka plovi po Pacifiku, do ženskog klona koji ustaje protiv represije u futurističkom društvu.

 

1849, Južni Pacifik

Adam Juing, mladi advokat iz San Franciska dolazi na jedno pacifičko ostrvo kako bi završio poslovni ugovor za svog tasta. Tamo otkriva surovi odnos prema robovima iz plemena Maori. Po povratku kući, u svojoj kabini pronalazi odbeglog roba i biva prinuđen je da bira između profesionalnih obaveza i moralnih ubeđenja donoseći odluku koje će odjekivati kroz vekove na način koji se ne može zamisliti.

 

1936, Edinburg, Škotska
Robert Frobišer je daroviti mladi kompozitor koga je otac razbaštinio i sva vrata za njega su zatvorena u Engleskoj. Pronalazi posao kod poznatog kompozitora Ajrsa želeći da napiše svoje remek-delo „Sekstet Atlasa oblaka“ maštajući o trijumfalnom povratku.

 

1973, San Francisko, Kalifornija
Novinaraka Luiza Rej otkriva aferu oko novog nuklearnog postrojenja. Sreće Siksmita, uglednog nuklearnog fizičara koji odlučuje da joj pomogne da otkrije istinu.

 

2012, Velika Britanija
Timoti Kavendiš je 65-godišnji izdavač koji je objavio autobiografiju jednog kriminalca i time navukao na sebe veliku nevolju. Obrešće se u čudnom staračkom domu iz koga nije lako pobeći.

2144, Novi Seul, Koreja
Sonmi-451 je ženski klon koji služi u restoranu brze hrane. Otkriva veliku tajnu na kojoj počiva njeno društvo i odlučuje da ustane protiv totalitarnog režima koji je napravio njenu vrstu.

 

2346, Posle Pada
Na prelepom ostrvu u dalekoj postapokaliptičnoj budućnosti na Zemlji u primitivnoj zajednici živi Zakri. Posećuje ga Meronim, pripadnica poslednje tehnološki napredne civilizacije koja ga moli da je povede u planine u potrazi za Atlasom oblaka, mestu odakle će moći da pošalje poruku ljudima koji su napustili zemlju i žive na drugim planetama.

 

„Ključno je da se odustane od ideje da se radi o šest priča. To je jedna priča“, kaže Endi Vačauski. „Svaki deo filma i vremenski periodi odražavaju se jedan nad drugim tokom filma. Sve ove duše evoluiraju i vidite njihove veze i hronološki napredak“, dodaje on.

 

Mičel je svakom poglavlju u knjizi dao drugi žanr „kako bi se delovi razlikovali toliko da stilski ne ulaze jedan u drugi“. Ovakav koncept reditelji su rado prihvatili čineći jedan segment kao dramu, drugi kao romansu, zatim triler, komediju i naučnofantastičnu avanturu.

 

Svi članovi glumačkog ansambla, u kome igraju Tom Henks, Hali Beri, Hju Grant, Džim Stardžis, Suzan Sarandon i mnogi drugi, imaju po nekoliko uloga u različitim epohama, rasama, čak i polovima.

 

„Ovo je bilo zaista jedinstveno filmsko iskustvo“, kaže Hali Beri. „Mislim da nikada više neću biti deo nekog filma kao što je ovaj. Volim njegovu originalnost. Postoji mnogo prepreka koje se ovde ruše, toliko uzbudljivih koncepata i nadamo se da će podstaći ljude koji vide film da razmišljaju o tome kako oni vide svet i svoje živote.“

 

Počevši od septembra 2001, film je sniman paralelno sa dva tima - jedan je vodio Tom Tikver, a drugi Lana i Endi Vačauski. Ovo je skratilo vreme snimanja, držeći značajnu glumačku ekipu samo tri, umesto šest meseci, ali je udvostručio broj ključnih saradnika.

 

Koristeći berlinski Babelsberg studio kao bazu, Vačauski su snimali u Nemačkoj i Španiji snimali segmente čija se radnja odvija 1849, 2144. i u postapokaliptičnoj budućnosti 24. veka.

 

Istovremeno, Tom Tikver je u Škotskoj snimao segmente vezane za 1936, 1973. i 2012. godinu. Zbog načina na koji je produkcija bila organizovana oko dve ekipe, glumci su proveli snimanje idući od jednog na drugi set, često iz jedne zemlje u drugu, sa zaustavljanjem zbog šminkanja i garderobe koji su ih ponekad toliko transformisali da su prolazili jedni pored drugih ne prepoznavajući se.

 

„Ceo pristup filmu je avanturistički i ambiciozan, odbija da ide formulisanom linijiom“, kaže Hju Grant, napominjući da je posebno uživao u ulogama negativaca. „Bio sam zaintrigiran pričom, što je sjajno, posebno zbog dela kada igram vođu kanibala. Nije bilo mnogo toga u Razum i osećajnost.“

 

Tom Tikver je pored rada na scenariju i režiji, komponovao i muziku za ATLAS OBLAKA, u saradnji sa Džonijem Klimekom i Rejnholdom Hejlom i to mesecima pre nego što su se uključile kamere.

 

 

Trejler možete pogledati preko linka: OVDE    

 

ATLAS OBLAKA će u redovnoj bioskopskoj distribuciji biti od 15. novembra.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..