Ostvarenja Vlatka Gilića, Želimira Žilnika, Mile Turajlić, Dušana Makavejeva, Karpa Godine u okviru filmskog segmenta 15. Bijenala umetnosti u Pančevu. Selektori Nevena Daković i Radiša Stanišić odabrali su devet filmova, koji će uz razgovore sa autorima, činiti program izgrađen oko koncepta fiction/faction forme u filmu kao privilegovanom prostoru savremene rekonstrukcije prošlosti u filmskim delima Vlatka Gilića, Mile Turajlić, Želimira Žilnika, Dušana Makavejeva, Karpa Godine, Vatroslava Mimice, Slobodana D. Pešića i Dinka Tucakovića.

Između ostalog, biće prikazan dokumentarni film Želimira Žilnika Jedna žena jedan vek koji nudi sliku jednog veka kroz život žene stare gotovo stotinu godina. Ovaj izvrstan dokumentarac zasnovan je na iskazima, intervjuima i rekonstrukciji, odnosno životnoj priči Dragice Srzentić, koja je lično 1948. godine odnela Staljinu u Moskvu čuveno Titovo "ne". Sa autorom filma će nakon projekcije, 30. septembra, biti upriličen i razgovor.

Film Vlatka Gilića Kičma na programu je 9. septembra, a nakon projekcije planiran je i razgovor sa rediteljem.  Reč je o filmu koji je 1977. godine prikazan na filmskom festivalu u Kanu. Reditelja i scenaristu Vlatka Gilića američka televizija NBC uvrstila je među pedeset najboljih u istoriji svetske kinematografije, kao jedinog autora iz Jugoistočne Evrope koji se našao u društvu Orsona Velsa, Hjustona, Čaplina, Forda, Felinija, Hičkoka, Bergmana, Kurosave, Kubrika, Tarkovskog, Renoara, Roselinija... Film Kičma je bio je kandidovan za nagradu „Oskar“ (za režiju, kameru i muziku).

Izvod iz teksta selektorke Nevene Daković:


Ekranski tekstovi kao žižekijanski paradoks sanjane prošlosti i budućnosti koje se sećamo pred nama su u svom bogatstvu i raznovrsnosti kao tragovi kulture i senzibiliteta epohe. Neki filmovi – Lea i Darja, Prometej sa otoka Viševice, Jedna žena – jedan vek – neposredno evociraju fikciju istorije, dok drugi – Slučaj Harms, Splav Meduza i Lepe žene prolaze kroz grad – oblikuju pogled na tradiciju evociranu gustom intertekstualnošću. Možda je najpotpunija optika prošlosti predočena ukrštenim pogledima filmova Dr Rej i đavoli i Cinema Komunisto, koji se okrenuti danima nade i slave eksjugoslovenske kinematografije tematski preklapaju na fenomenu koprodukcija, Holivuda u Beogradu i istorijskih ličnosti mitske veličine koje su okruživale film. Cinema Komunisto obuhvata samosvesne trenutke, momente epifanije, realizaciju židovskog mise en abyme. Konstrukcija gledalačkog identiteta uspostavljena je prizorima gledanja filma unutar filma – npr. junaci koji gledaju kroz projekcionu kabinu ili vire iza ugla... Oni postaju druga intradijegetička publika a ekranski prizori unutar filma su metaslike naših života u kolektivnom sećanju. Gledamo se i prepoznajemo se u kadrovima filmova koje gledaju junaci nekih drugih filmova u umnoženoj liniji Lakanove faze ogledala. Preciznim ekransko tekstuelnim radom, svi ovi filmovi podržavaju važnost gledanja i sećanja, slika i nostalgije, pamćenja i vizuelnog mimo pojedinačnih filmova i epizoda. En general kao dela kulture i studija sećanja pričaju o važnosti slika i filmova u svetu većem i od filma samog.

Filmski segment, PROGRAM:

09. septembar, Dvorana Kulturnog centra
20h  Vlatko Gilić: Kičma (1975), 91 min
+ razgovor: Vlatko Gilić

16. septembar, Dvorana Kulturnog centra
18h  Želimir Žilnik: Lijepe žene prolaze kroz grad (1986), 94 min
20h  Vatroslav Mimica: Prometej sa otoka Viševice (1964), 92 min

23. septembar
, Dvorana Kulturnog centra
18h  Slobodan D. Pešić: Slučaj Harms (1987), 93 min
20h  Karpo Godina: Splav meduze (1980), 93 min

30. septembar, Dvorana Kulturnog centra
18h  Dušan Makavejev: Nevinost bez zaštite (1968), 75 min
20h  Želimir Žilnik: Jedna žena – jedan vek (2011), 110 min
+ razgovor: Želimir Žilnik

07. oktobar
, Dvorana Kulturnog centra
18h  Dinko Tucaković: Dr Rej i đavoli (2012), 96 min
20h  Mila Turajlić: Cinema Komunisto (2010), 100 min
+ razgovor: Dinko Tucaković, Aleksandra Milovanović, Nevena Daković

Postаvkа 15. Bijenаlа umetnosti biće reаlizovаnа u izložbenim prostorimа Kulturnog centrа Pаnčevа: Gаlerijа sаvemene umetnosti Pаnčevа, Gаlerijа Dvorište, Gаlerijа Elektrikа, Foаje Kulturnog centrа Pаnčevа, izlаgаčki prostori Nаrodnog muzejа Pаnčevа, jаvni prostori u grаdu, kаo i prostori u sаrаdnji sа Istorijskim аrhivom Pаnčevа, Grаdskom bibliotekom Pаnčevа... Predstаva će se odigrаti u Sаli Kulturnog centrа Pаnčevа, u kojoj će biti prikаzivаni i filmovi. Deo filmovа biće prikаzivаn i u okviru progrаmа Art klubа izаbinskog prostorа.

15. Bijenale se sastoji iz tri programska segmenta: filmskog, pozorišnog i segmenta vizuelnih umetnosti.

Bijenale umetnosti u Pančevu osnovan je davne 1981. godine kao izložba jugoslovenske skulpture da bi vremenom prerastao u internacionalnu manifestaciju čiji se program realizuje kroz tri posebna segmenta – vizuelni, pozorišni i filmski. Poslednjih godina Kulturni centar Pančeva se kroz program Bijenala umetnosti posebno angažuje na podizanju ekološke svesti kroz prizmu umetnosti.

Više o Bijenalu umetnosti: OVDE

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..