NAS-RAJSKI-VRT_02Turneja filmskog festivala Slobodna zona nastavlja se i u maju projekcijama najboljih ostvarenja sa poslednjeg izdanja festivala. Nakon Čačka, Loznice, Pančeva, Kikinde, Kragujevca, Sremske Mitrovice, Sombora, Novog Sada itd. filmski festival Slobodna zona tokom ovog meseca posetice još 16 gradova sirom Srbije!

I gledaoci u Boru, Subotici, Lazarevcu, Vranju, Leskovcu, Zajecaru, Paracinu, Uzicu, Aranđelovcu, Prijepolju, Novom Pazaru, Indjiji, Krusevcu, Backoj Palanci i Nisu imace jedinstvenu priliku da vide selekciju 5 filmova koje je beogradska publika izglasala kao najbolje, među kojima je dobitnik prve nagrade publike festivala u Beogradu – dokumentarac Deponija Lusi Voker - nežna i blistava apoteoza o ljudskom dostojanstvu i smislu za radost pred jednostavnom činjenicom da se postoji, pa makar to bilo i u najnehumanijim uslovima.

Tu je i žanrovska kombinacija romanse i komedije sa elementima drušvene kritike – film Zidovi  Gustava Tareta koji ispituje motiv samoće u modernom svetu, otvarajući vedru mogućnost da se zidovi ipak poruše. Dokumentarac Manoa Kalila Naš rajski vrt gledaoce će uvesti u autentični mikrokosmos u kome pripadnici neprijateljskih nacija i konfesija ipak uživaju u mirnoj koegzistenciji, a film Naftovod, Ristearda O Domnejla doneće priču o stanovnicima irskog priobalnog mesta koji će zbog očuvanja svojih malih poseda doći u sukob ne samo sa kompanijom Šel – zagađivačem njihovih zemljišta, već naposletku i sa samom državom.

U ovom izboru je i dokumentarac Srđana Keče Pismo ocu, koji se na dubok i smeo način bavi suočavanjem čoveka sa prošlošću i preispitivanjem individualnih odgovornosti ljudi zahvaćenih turbulentnim kretanjima istorije

Zauzmite svoje mesto u SLOBODNOJ ZONI!
www.freezonebelgrade.org

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..