EL-BULLI-Film-PosterSava centar od 25.. do 29.. januara 2012.







„SEDAM VELIČANSTVENIH“ po osmi put pred beogradskom publikom u Sava centru od 25. do 29. januara 2012.

Tradicionalno, po izboru uvaženog danskog selektora Tue Stin Milera, biće prikazano sedam antologijskih ostvarenja koja su obeležila evropsku filmsku scenu prethodne godine. Publici će se predstaviti vodeći dokumentaristi iz Velike Britanije, Portugalije, Litvanije, Švajcarske, Nemačke, Francuske i Austrije koji dolaze kao gosti festivala.

Čast da otvori festival pripala je vrhunskom britanskom dokumentarističkom eseju "PROROK". Posle zadivljujućeg kultnog ostvarenja "Crno sunce" jedan od najizrazitijih autora modernog dokumentarizma, Geri Tarn napravio je ponovo fascinantan vizuelni esej ovoga puta prema čuvenoj knjizi "Prorok" Halila Džubrana. Ovaj film je posebno značajan za sve nas i po tome što su zapaženi delovi snimani u Beogradu upravo tokom prvog gostovanja Gerija Tarna na festivalu "Sedam veličanstvenih"sa filmom "Crno sunce". Neobično viđenje Beograda u novom i neočekivanom kontekstu.

Proslavljeni austrijski autor Mihael Glavoger eksluzivno zatvara festival svojim maestralnim ostvarenjem "SJAJ KURVI". Ovo je poslednji film u trilogiji započetom legendarnim filmovima "Megacities" i "Smrt radnika", kojima je Glavoger najavio pojavu veličanstvenog modernog dokumentarca namenjenog bioskopima. I ovoga puta to je dokumentarac sa drastičnim pristupom temi sniman u različitim delovima sveta, osobenog autorskog postupka, vrhunske fotografije, montaže, zvuka i muzike, nastao u raskošnim produkcionim uslovima.

Još dva filma na programu su u velikoj sali - portugalski „ŽOZE I PILAR”, ovogodišnji zvanični portugalski kandidat za Oskara, i prefinjeni francuski esej „ŽIVOT NEGDE DALEKO”. U maloj sali publiku očekuju još tri vrhunska dokumentarca. "RAMIN" je najnoviji rad velikog litvanskog autora Audrijusa Stonisa, dobitnika nagrade "Feliks" za jedan od svojih prethodnih filmova. Zatim, švajcarski dramatični triler "SPECIJALNI LET" koji predstavlja zastrašujući pogled na surovost jednog od najrazvijenijih evropskih državnih sistema. Velika poslastica za svakog biće nemački dokumentarac španskog imena "EL BULLI – KUVANJE U PROCESU" o najpoznatijem i najeksluzivnijem restoranu na svetu, tačnije o alhemijskoj laboratoriji u kojoj nastaje magija čarobnih zalogaja Ferana Adrije.

Kao i prethodnih godina, gledaoci će moći da razgovaraju sa dokumentaristima iz Evrope, a mladi filmski autori i studenti filma iz Srbije i regiona imaće tu privilegiju da u okviru specijalne prteće RADIONICE, kroz niz masterklasova, neposredno komuniciraju s prisutnim eminentnim gostima.

”SEDAM VELIČANSTVENIH“ osnovan je 2005. godine kao prvi festival u Srbiji posvećen isključivo bioskopskom dokumentarnom filmu, koji je postavio sebi cilj da autore svih filmova na programu dovede u Beograd, i tako omogući direktan kontakt domaće publike sa najvećim imenima u savremenom dokumentarnom filmu. Do sada je na festivalu prikazano 49 vrhunskih ostvarenja.

KARTE za festivalske projekcije će biti u prodaji na blagajnama SAVA CENTRA i CARD SERVICE-a na Trgu Republike. Cena karte za projekcije u velikoj sali je 300 dinara, dok za projekcije u Maloj sali ona iznosi 250 dinara.
<<  Novembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Putopisi, Intervjui..