Celicna-lejdi-1Nagrađena ostvarenja pred publikom na 40. FESTU





Na jučerašnjoj dodeli nagrada „Zlatni globus“ drama sa elementima komedije „Potomci“ reditelja Aleksandra Pejna nagrađena je priznanjem za najbolji  film, dok je Džordž Kluni za glavnu ulogu u ovom ostvarenju osvojio „Zlatni globus“ za najbolju mušku ulogu.

Priznanje za najbolju glumicu osvojila je Meril Strip za ulogu Margaret Tačer u drami „Čelična lejdi“ rediteljke Filide Lojd.

„Razvod: Nader i Simin“, iransko ostvarenje reditelja Ašgara Farhadija, koje je beogradska publika imala prilike da vidi na prošlogodišnjem Festivalu autorskog filma, nagrađeno je „Zlatnim globusom“ za najbolji film na stranom jeziku.

Ostvarenja „Potomci“ i „Čelična lejdi“ domaća publika će imati prilike da vidi na predstojećem, 40. FESTU, koji se ove godine održava od 24. februara do 4. marta.


ČELIČNA LEJDI
The Iron Lady


„Strip je neverovatna, detaljna i autoritativna što prevazilazi imitaciju samu po sebi...“
David Gritten, The Telegraph

Žanr: drama
Originalni naziv: The Iron Lady
Režija: Phyllida Lloyd
Scenario: Abi Morgan
Kamera: Elliot Davis   
Montaža: Justine Wright
Uloge: Meryl Streep, Jim Broadbent, Richard E. Grant
Zemlja produkcije: Velika Britanija
Jezik: engleski
Trajanje: 105 min
Trejler: http://www.youtube.com/watch?v=NwOVqBRNGyk


Sinopsis:
Osvrt na život Margaret Tačer, bivše premijerke Velike Britanije, koncentrisan je na činjenice o ceni koju je morala da plati zbog moći. Iznenađujući i intiman portert o izvanrednoj i komplikovanoj ženi.


O reditelju:
Filida Lojd je engleska rediteljka, najpoznatija po radu u pozorištu. Tokom 1999. pružena joj je prilika da režira mjuzikl „Mamma Mia“, koji je postao hit ne samo na Vest endu i Brodveju, već širom sveta. Režirala je i filmsku adaptaciju 2008. godine što je i njen debitantski film. Do kraja 2008,  „Mamma Mia!“ postao je film sa najvećom zaradom među britanskim filmovima.


POTOMCI
The Descendants


Žanr: komedija/drama
Režija: Aleksandar Pejn
Scenario: Aleksandar Pejn, Nejt Fekson
Uloge: Džordž Kluni, Džudi Grir, Metju Lijar, Šejlin Vudli
Zemlja produkcije: SAD
Trajanje:  115 min
Trejler: http://www.youtube.com/watch?v=CWHNXJ1K4yA


Sinopsis:
Met King (Džordž Kluni) je privilegovani advokat iz dobrostojeće porodice iz Honolulua. Nakon    što je doživela nesreću, njegova žena leži u komi, a on je odjednom prinuđen da se osvrne na svoj brak i život. Boreći se sa usamljenošću i ličnom tragedijom, King se trudi sa uspostavi bolji odnos sa ćerkama, ali i da donese i  krupne odluke o porodičnom nasledstvu. 

O filmu:
„Potomci” je prvi film Aleksandra Pejna nakon kultnog filma „Stranputice” iz 2004. godine. Ovo je smešna, ali u isto vreme i dirljiva i osećajna priča. U jednoj od najzanimljivijih uloga u karijeri Džordž Kluni igra Meta Kinga, čoveka sa mnogo mana, koji se nakon porodične tragedije suočava sa samim sobom. U sred ove krize, on dolazi do saznanja da nije bio dobar otac i pokušava da poboljša odnos sa svojim dvema ćerkama. Nedostatak roditeljske podrške i stabilnosti ostavio je obe devojke bez jasnog puta kojim bi išle u životu. Sedamnaestogodišnja Aleksandra (Šejlin Vudli) je buntovnica i poslata je u internat. Desetogodišnja Skoti, koju glumi debitantkinja Amara Miler, je u pubertetu, potrebni su je roditeljska pažnja i nadzor. 

„Potomci“ su snimljeni prema istoimenom romanu mlade autorke sa Havaja, Kaui Hart Hemings.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..