U pet dana održavanja, 17 mladih filmskih umjetnika, sudionika Slano Film Days, u prijateljskom će, neformalnom ozračju upotpuniti svoje profesionalne vještine u razgovorima s nekim od najznačajnijih imena iz svijeta filmske industrije. Višestruko nagrađivani filmski autor i redatelj Elia Suleiman, ovogodišnji dobitnik Počasnog Srca Sarajeva i gost programa „Posvećeno“ 30. Sarajevo Film Festivala, najpoznatiji po filmu „Božanska intervencija“ koji je osvojio nagradu žirija na Filmskom festivalu u Cannesu, zatim Ognjen Glavonić, reditelj čiji su filmovi prikazivani na brojnim filmskim festivalima, uključujući one u Cannesu, Berlinu, Torontu i Rotterdamu...

Lili Horvát, mađarska rediteljica i scenaristica koja, između ostalog, stoji i iza filmova „Dijete srijede“, nagrađenom na festivalu u Karlovym Varyma, i višestruko nagrađivanog filma „Pripreme za zajednički život na neodređeno vrijeme“, koji je premijerno prikazan u Veneciji, razgovarat će sa sudionicima – rediteljima, glumcima i snimateljicama.

Snimateljice će o svojim projektima i profesionalnim planovima razgovarati s Michaelom Seresinom, iskusnim novozelandskim snimateljem u čijoj se bogatoj biografiji ističe rad na filmovima „Anđeosko srce“, „Harry Potter i zatvorenik iz Askabana“ te „Planet majmuna: Revolucija“ i „Planet majmuna: Rat“.

Slano Film Days posebnu pozornost posvećuje dolasku utjecajnih predstavnika filmske industrije i njihovim predavanjima i razgovorima. Ovaj segment SFD-a sudionicima bi trebao pomoći u boljem razumijevanju filmskog biznisa i pristupu profesionalnoj mreži evropske i svjetske filmske industrije.

Ove godine u Slano dolaze Christian Jeune, programski direktor i zamjenik generalnog delegata na Filmskom festivalu u Cannesu, filmske će razgovore voditi sa sudionicima rediteljima, zatim producent Philippe Bober, osnivač produkcijske kuće Coproduction Office, koji je producirao četrdeset i jedan film, od kojih se trinaest natjecalo u Cannesu, a dva su osvojila Zlatne palme, te Emilie Georges, producentica i izvršna direktorica, nominirana za Oscara za film „Skrivena ljubav“, Luce Guadagnina.

Timka Grin, predsjednica Međunarodnog udruženja casting direktora i direktorica koja je, osim s brojnim inspirativnim glumcima, surađivala i s eminentnim rediteljima, primjerice s braćom Dardenne, Jean-Lucom Godardom, Aidom Begić, Danisom Tanovićem, Jasmilom Žbanić ili Ursulom Meier, te agentica za talente Jessica Kovacevic, partnerica u vodećoj agenciji za talente WME, u kojoj prepoznaje, razvija i vodi karijere vodećih glumaca kao što su Kristen Stewart, Janelle Monae, Gael Garcia Bernal, Ramy Youssef i Jodie Comer, vodit će filmske razgovore s osam mladih glumaca sudionika Slano Film Days.

U večernjim satima održat će se projekcije filmova filmskih autora i gostiju Slano Film Days, namijenjene svim ljubiteljima filma.

U programu su filmovi: "Djeca čovječanstva" Alfonsa Cuaróna; Michael Seresin, gost Slano Film Days, direktor je fotografije filma koji publiku očekuje drugu večer: „Anđeosko srce“, film koji je režirao Alan Parker, a u kojem su glumili Mickey Rourke, Robert De Niro, Lisa Bonet i Charlotte Rampling; zatim Oscarom nagrađeni film „Ida“ Paweła Pawlikowskog, „Sjećanje“ Michela Franca s Jessicom Chastain i Peterom Sarsgaardom u glavnim ulogama, „Palo lišće“, koji je režirao slavni finski reditelj Aki Kaurismäki, novi film Nebojše Slijepčevića „Čovjek koji nije mogao šutjeti“ – prvi hrvatski film ovjenčan Zlatnom palmom u Cannesu i film „I tvoju mamu također“ Alfonsa Cuaróna.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..