Ravno selo Film Festival, Međunarodni festival prvog ili drugog filma, biće održan ove godine od 27. do 30. juna. Festival je orijentisan ka mladima i predstavlja međunarodni festival za reditelje prvog ili drugog filma. U glavnom programu festivala ove godine će biti prikazano 12 dugometražnih igranih fimova, po izboru gostujućeg selektora Dragana Jeličića. Povodom ovogodišnjeg izdanja manifestacije, Lazar Ristovski, osnivač i direktor Ravno Selo Film Festivala, posebno je istakao: “Sve ove godine dok je festival trajao, ja sam radio na tome da se podigne i novi Dom kulture, koji je nažalost izgoreo pre sedam godina.

Ove godine slavimo, dakle, i otvaranje novog Doma kulture i sedmi Ravno Selo film festival. Naš festival je osnovan u čast mladih, zato se i zove debitanski festival, prvog i drugog filma mladih autora. Imamo selekciju studenskog filma, zatim, kratkih dokumentarnih filmova, mladih autora. Dakle, sve je posvećeno mladim ljudima. Našu publiku većinom čine mladi”. Lazar Ristovski je na kraju dodao: “Pozivam sve one koji vole film, ali i dobru zabavu na muzičkim  koncertima posle filmova, da dođu u Ravno Selo 27. juna kada počinje naš festival, koji ce trajati četiri dana. Tako da dođite, jer selom kruže filmske priče.”

Glavni festivalski program će u četvrtak, 27. juna u 21 čas, otvoriti film “Pokidan” rediteljke Suzane Purković, nastao po motivima autobiografije “Ovo sam ja” pevača Ace Lukasa.

U petak, 28. juna, na programu su četiri ostvarenja. U 17 časova biće prikazan film “Borba petlova” tursko-iranskog reditelja Madžida Panahija, o nekada uspešnom turskom ratnom fotografu čiji je život u haosu, dve godine nakon bekstva iz zatvora ISIS-a u Mosulu. Od 19h publika će moći da pogleda ostvarenje “Ekskurzija” bosanskohercegovačke rediteljke Une Gunjak, o tinejdžerki iz Sarajeva koja se upliće u sopstvene laži, nakon što je tokom igre “istina ili “izazov” tvrdila da je imala prve seksualne odnose. Akcioni film “Poslednji strelac” Darka Nikolića, sa Nenadom Jezdićem u glavnoj ulozi, na programu je u 21 čas, dok program prvog festivalskog dana u 23h zatvara američki film “Prošli životi” rediteljke Selin Song, čija priča  prati dvoje veoma povezanih prijatelja iz detinjstva koji se razdvajaju nakon što jedno od njih odlazi iz zemlje.

Trećeg dana festivala, u subotu 29. juna, publika će od 17 časova moći da pogleda film „Mammalia“ rumunskog reditelja Sebastijana Mihajleskua, u kome glavni junak otkriva svet čudnih rituala i uznemirujućih zajednica, dok se zamagljuju granice između realnosti i nadrealnog. U 19 časova na programu je američki film “Hiljadu i jedan” u režiji A.V. Rokvela, u kome pratimo nezadovoljnu i slobodnu Inez koja kidnapuje svog šestogodišnjeg sina Terija iz hraniteljske porodice. U filmu “Sveta obitelj” hrvatske rediteljke Vlatke Vorkapić (21h) nadničarka Jana upada u zamke laži, mračne požude tradicionalizma i devijatne pobožnosti u seoskoj sredini. Program trećeg dana festivala u 23h zatvara britanski fim “Odabrano društvo” rediteljke Nide Manzur, čija glavna junakinja Rija Kan veruje da mora da spasi svoju stariju sestru Lenu od predstojećeg braka.
Poslednjeg festivalskog dana, u nedelju 30. juna, publika Ravno Selo Film Festivala će moći da pogleda tri filma. Od 17 časova na programu je „1984“ Dijane Ringo, finsko-ruski naučno-fantastični film koji pruža svež pogled na čuveni istoimeni roman Džordža Orvela. Film „Samo kad se smijem“ Vanje Juranić, o domaćici u samo naizgled idiličnom braku na obali Jadrana, na programu je u 19:15h, dok festival u 21h zatvara bioskopski hit „Nedelja“ Nemanje Ćeranića i Miloša Radunovića o čuvenom pevaču narodne muzike Džeju Ramadanovskom.

Festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..