U Domu kulture “Studentski grad” u ponedeljak, 12. februara od 19 časova, u Maloj sali je projekcija Mićunovog dvodelnog filma o The Byrds. Film je izmontirao Aleksa Hadži Đokić. Grupa je 1965. utemeljila folk-rok, a zveket električne 12o žičane Rikenbeker gitare Rodžera Mekgvina je obeležio epohu, i još odjekuje. Glavni autor, Džin Klark je napustio bend i kolegama ostavio Eight Miles High, džinovski prodor u psihodeliju. Potom su sledili viziju Grama Parsonsa i milionima predstavili novu stvar – kantri-rok. Sedamdesetih su duboko zašli u taj žanr a gitarist Klarens Vajt je postavio standarde koje su prihvatili svi.

Scenario i režiju trodelnog filma o The Band potpisuje Ristić, a majstor montažer
Duško Stanivuk je odgovoran za ritam.
Delovi su: „Predistorija“, „Istorija“ i „Posle oproštajnog valcera“.
To znači da članove originalne postave pratimo od jaslica do smrti.
Izuzetak je klavijaturista Gart Hadson, živ je i prošle godine je išao na mini turneju.
Zašto i ne bi, tek je napunio 86 godina, i sve je bolji.
 
Ovo su, u 5 reči, autorski filmovi od nađenog materijala. Od fotografija, odlomaka igranih i dokumen¬tarnih filmova, snimaka sa nastupa i spotova napravljene su nove vizuelne celine koje su organski stopljene sa originalnom naracijom.
 
Mićun će u sali dopunjavati priču, a ko god želi da nešto pita, prokomentariše, ospori – dobro je došao. Možemo i da se posvađamo, sve je to za ljude.
 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..