Proglašenjem pobednika i projekcijom filma „Bioskop Laika“ autora Veljka Vidaka u nedelju, 4. februara u mts Dvorani završen je Šesti festival dokumentarnog filma DOK. Tokom četiri dana prikazano je 15 dokumentarnih ostvarenja, a projekcije su praćene razgovorima sa gostima festivala. Program DOK-a podeljen je u Glavni i Takmičarski, dok je specijalna selekcija „Izvan mraka“ bila posvećena bioskopima. Takmičarski program Enter Dok u kome učestvuju debitantski dugometražni dokumentarni filmovi, predstavio je sedam ostvarenja.

U okviru ove selekcije dodeljena su dva priznanja: nagrada publike i nagrada mladog žirija publike koji je bio sastavljen od tri ljubitelja filma koji su glasali za najbolji debitantski film.

Nagradu za najbolji film festivala odlukom mladog žirija, koji je radio u sastavu Una Dimitrijević, Neva Antonijević i Andrej Tomin, dobio je film „Treća i četvrta generacija“ autora Lukasa Zinda iz Švajcarske. U svom obrazloženju žiri je naveo: „Nagradu dodeljujemo filmu koji ima veoma izazovnu i inspirativnu temu i koji je, kroz eksperimentalni pristup, dokumentovao život  žene (časne sestre) koja se hrabro suočava sa nacističkom prošlošću svoje porodice“.

Nagrada za najbolji film na osnovu glasova publike pripala je ostvarenju „Ema“ turske autorke Merve Kuš Mataradži. Autorka filma bila je prisutna na zatvaranju i zahvalila se publici na glasovima.

Igor Toholj, umetnički direktor DOK-a je na zatvaranju festivala rekao: „Hteo bih da se zahvalim Ministarstvu kulture i informisanja i Sekretarijatu za kulturu grada Beograda koji već šest godina prepoznaju važnost festivala, kao i mts Dvorani i timu festivala koji predstavlja pravi pokretački motor DOK-a. Večeras ćete videti film Bioskop Laika koji na simboličan način zatvara festival i koji je deo selekcije Izvan mraka posvećene bioskopu, i verujem da ćete ga gledati sa jednim nostalgičnim osećanjem“.

Igor Stanković, direktor mts Dvorane proglasio je najbolji film festivala i publici se obratio rečima: „Ovaj festival i saradnja sa Igorom Toholjem je dokaz da je DOK još jedan u nizu festivala koje organizujemo i koji donosi potpuno drugačiji bioskopski duh. Broj filmova koje prikazujemo na festivalu pokazao se kao prava mera za gledaoce. Sale su bile rasprodate i veoma smo zadovoljni zbog toga”.

Nakon svečane ceremonije uručenja nagrada prikazan je dokumentarac „Bioskop Laika“ Veljka Vidaka o izgradnji prvog bioskopa u malom gradu Karkile u Finskoj koji oživljava zahvaljujući reditelju Akiju Kaurismakiju.

Foto: Marina Bugarčić


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..