U domaće bioskope 21. decembra stiže jedan od najboljih autorskih filmova godine, „Crveno nebo” (Roter Himmel / Afire) nemačkog reditelja i scenariste Kristijana Pecolda, nagrađen Srebrnim medvedom - Velikom nagradom žirija na 73. Berlinskom filmskom festivalu. Svoje deseto celovečernje ostvarenje Kristijan Pecold (Undine, Tranzit, Feniks, Barbara) smestio je u letnjikovac na Baltičkom moru. Tu borave mladići Leon i Feliks, Leon da bi završio svoju drugu knjigu, a Feliks fotografski portfolio. Njihove planove za radno leto remete drugi stanari kuće, Nadja i Devid, bezbrižni i puni života. Leona to izuzetno iritira, dok se Feliks brzo prilagođava njihovom dokoličarenju. Dodatni nemir unosi zažareno crveno nebo koje na njih izručuje pepeo okolne šume u plamenu.

Širenje požara rasplamsava i emocije među ovom četvorkom koju tumače Paula Ber, Tomas Šubert, Eno Trebs i Langston Uibel.

Radnju svoje prve melodrame Pecold je osmislio dok je ležao u groznici od koronavirusa marta 2020.

- Osetio sam neku varnicu tokom tih grozničavih halucinacija, preda mnom su se nizale priče i sve su se dešavale u leto. Kasnije sam otišao u Tursku sa porodicom, gde su besneli šumski požari. Kada sam obilazio spaljene šume, vladala je neka smrtna tišina, nije bilo ni daška vetra, ni zvuka ptica ili insekata. A onda sam uzeo da čitam „San letnje noći” od Šekspira, koji se odigrava noću u šumi i sve se nekako sklopilo - objasnio je Pecold na konfrenciji za medije u Berlinu.

Jedan od najuglednijih predstavnika savremene berlinske škole, Pecold se pitao kako to da Francuzi i Amerikanci imaju letnje filmove kao poseban žanr, a Nemci ne.

- U Francuskoj ta dva meseca letnjih odmora ili raspusta zovu sentimentalnim odrastanjem, dok je kod nas ta tema uvek obrađivana na regresivan način, pa sam odlučio da se malo poigram tim motivima: leto, kuća za odmor, mladi ljudi, odsustvo roditelja - istakao je reditelj, dodavši da su mu inspiracija bili i filmovi Eriha Romera, priča „Kuća s mezaninom” Antona Čehova i komedija „Što te mama pušta samu?” Pitera Boganoviča.

„Crveno nebo”, film koji je dobio podršku MEDIA programa Kreativne Evrope, svetsku premijeru imao je početkom godine u Berlinu, domaću na 30. Festivalu evropskog filma na Paliću, gde je nagrađen Zlatnim tornjem za najbolje ostvarenje, a beogradsku na 19. Festivalu Slobodna zona.

U distribuciji Five Stars Filma od 21. decembra naći će se na repertoaru u bioskopima DKC, mts Dvorana, Takvud, Kolarac, UK Parobrod, Cineplexx Ušće, KC Kruševac, KC Jagodina (22 - 30. 12), Leskovački kulturni centar (21 - 24. 12), Centar za kulturu Požarevac (24. 12) i Eurocinema Subotica (25 - 27. 12).

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..