U sklopu 29. Festivala autorskog filma od 28. do 30 novembra u mts Dvorani (press sala) održaće se osmi po redu Francusko-srpski filmski susreti. Susrete organizuju Francuski institut, mts Dvorana, Filmski centar Srbije i ACID, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. Susreti će i ovog puta krunisati uspešnu filmsku saradnju Francuske i Srbije kroz diskusije na niz tema posvećenih sedmoj umetnosti. U okviru programa biće priređena brojna dešavanja u kojima će učestvovati delegacija francuskih stručnjaka i njihove srpske kolege: predavanja, sastanci i radionice na temu filmske kritike, audio inženjeringa i audio-vizuelne politike EU.

Radionice i paneli namenjeni su filmskim stručnjacima, ali i studentima različitih oblasti filmske umetnosti i ljubiteljima filma.
 
Kako tradicionalna filmska kritika nastavlja da se transformiše pod prodornim uticajem interneta, novi oblici filmsko-kritičke i sinefilske ekspresije nastavljaju da dobijaju zamah u onlajn prostoru.
 
Tokom panela “Izvan tradicionalne filmske kritike: kako napraviti uspešan YouTube kanal i Instagram nalog sa filmskim sadržajem”, autori dva uspešna naloga Jovan Vasiljević (1,1 milion pratilaca na Instagramu, profil cinematologist) i Nicolas Delage (ukupno 6,6 miliona pregleda na YouTube) podeliće praktične savete i govoriti o prednostima i izazovima razvoja ovakvih kanala.
 
Učesnici okruglog stola „Strukturalni pregled audio-vizuelne politike EU: ka harmonizaciji delovanja“ - Julie-Jeanne REGNAULT, generalna sekretarka, EFAD, Laëtitia Kulyk, Regionalni ataše za audiovizuelnu delatnost, Ambasada Francuske u Srbiji i Frederic Cornet, EuropaCinemas, razgovaraće o tome kako orkestrirati i uskladiti različite praktične i pravne mehanizme audio-vizuelnog sektora u evropskim zemljama, u i izvan EU.
 
U okviru razgovora “Dizajn zvuka u filmu”, stručnjaci za zvuk Anna Devillaire, Carolina Santana, PierreAntoine Coutant i Aleksandar Protić, otkriće nam tajne zanata i saznaćemo više o dizajnu, montaži i miksovanju zvuka. Tri francuska i jedan srpski profesionalac razgovaraće i razmeniće svoja iskustva i mišljenja o tehnikama rada i specifičnostima njihovog delovanja u Francuskoj i Srbiji.
 
28.11. u 13.00 - Strukturalni pregled audio-vizuelne politike EU: ka harmonizaciji delovanja

29.11. u 11.00 - Izvan tradicionalne filmske kritike: kako napraviti uspešan YouTube kanal i Instagram nalog sa filmskim sadržajem

30.11. u 10.00 - Dizajn zvuka u filmu
 

<<  Februar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
   

Putopisi, Intervjui..