U Domu kulture „Studentski grad" proglašenjem najboljih filmova, zatvoren 20. jubilarni festival Evropskog animiranog filma, Balkanima. Ljubitelje animacije i filma dočekao je izuzetno bogat program, jubilarnog 20. izdanja Evropskog festivala animiranog filma BALKANIMA,koje je održano u početkom oktobra meseca u Domu kulture Studentski grad, koji je osnivač i organizator manifestacije, a pored kompletnog programa koji je prikazan u različitim prostorima Doma kulture na Novom Beogradu, reprizni termini glavnog takmičarskog i pratećih programa prikazivani su i u bioskopu Muzeja Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11). Nakon proglašenja, još jednom su prikazani nagrađeni filmovi, a posetioce Balkanime za kraj, zabavio je DJ Vuča.

Nagrada za najbolji dečji film: Petočlani žiri, polaznici Studija za animirani film  i Likovnog ateljea u Dečjem kulturnom centru Beograd u sastavu: Livija Pilović(11g), Milica Popović (14g), Julija Minović (9g), Vladimir Jokanović (9g) i Matija Obradović (10g) su odgledali selekciju filmova za decu u okviru dečjeg programa Festivala Balkanima.

Žiri je jednoglasno doneo odluku da nagrada pripadne filmu: Naopačke / Upside Down, režija: Dace Rīdūze, Letonija

Odluke žirija za studentski takmičarski program: U kategoriji Najbolji studentski film, Sanja Borčić iz Hrvatske i Miloš Gojković iz Srbije proglasili su Najbolje studentske filmove na sledeći način:

Specijalno priznanje: Svetla / Lights, režija: Jitka Nemikinsová, Češka

Najbolji srpski studentski film: Draganov s(c)vet / Lucky's plan(e)t, Marko Vasić

Najbolji studentski film: Iznad oblaka / Above the Clouds, režija: Vivien Hárshegyi, Mađarska

Glavnu nagradu za Najbolji studentski film, ove godine dodelio je brend Kasato.

Nagrade za glavni takmičarski program: Žiri glavnog takmičarskog programa u sastavu: Režina Pesoa iz Portugala, Danijel Šuljić iz Hrvatske i Greg De Kjur iz Srbije, dodelili su nagrade najboljima:

Specijalna priznanja:
Trag / Trace, režija: Asparuh Petrov, Bugarska
Gospodar močvara / The Master of the Swamps, režija: Sasha Svirsky, Nemačka
Umalo zaboravljeno / Almost Forgotten, režija: Dmitri Mihajlovic i Miguel Lima, Portugal

Najbolji srpski animirani film: Lupus In Fabula, režija: Vuk Palibrk i Tanja Brzaković

Glavna nagrada Festivala Balkanima, Grand Prix festivala pripala je filmu Porodični portret / Family Portrait, režija: Lea Vidaković, Srbija/Hrvatska/Francuska

Zahvaljujemo se Ministarstvu kulture Republike Srbije, Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda i Filmskom centru Srbije, kao i brendu „Kasato", koji su podržali 20. jubilarno izdanje festivala Balkanima.

Vidimo se sledeće godine u oktobru, na istom mestu!

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..