U okviru Programa umetničkog filma Artist’s Film u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, publika će biti u prilici da pogleda filmove umetnice Širin Nešat: Zemlja snova (The Land of Dreams) od 13. do 16. oktobra, Bes  (The Fury) 18. i 19. oktobra, i Trilogija Sanjari (Dreamers Trilogy) od 20. do 22. oktobra. U petak, 13. oktobra u 17 časova, u Sali Miodrag B. Protić Muzeja savremene umetnosti, biće upriličen i razgovor sa umetnicom u okviru kojeg će publika u prisustvu umetnice moći više da sazna o celokupnoj dosadašnjoj praksi Širin Nešat kao i specifičnim procesima rada na filmu.

Broj mesta ograničen, a prisustvo je potrebno unapred najaviti putem zvaničnog mejla Muzeja savremene umetnosti (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.) do srede 11. oktobra.

Program umetničkog filma u Muzeju savremene umetnosti posvećen je pokretnoj slici, videu i filmu kao sve popularnijoj i neprestano razvijajućoj umetničkoj formi, sa idejom da ponudi živopisan prikaz odabranih umetnika i njihovih dela koji su inspirisani filmom kao medijem i osećaju potrebu da ga tumače i odgovore na svoj način.

U ovogodišnjem, prvom izdanju programa umetničkog filma, MSUB ima zadovoljstvo i čast da  predstavi izbor filmova umetnika koji su u dosadašnjoj praksi stekli najviša svetska priznanja i slavu u oblasti filma.

Širin Nešat je umetnica i filmska rediteljka iranskog porekla koja živi u Njujorku. Nešat se bavi i trajno eksperimentiše medijima fotografije, videa i filma, u kojima kroz vrlo poetične slike i politički obojene narative preispituje teme moći, religije, rase, pola, kao i odnos između prošlosti i sadašnjosti, Istoka i Zapada, pojedinca i kolektiva kroz prizmu svojih ličnih iskustava kao Iranke koja živi u egzilu.

Nešat je održala brojne samostalne izložbe u muzejima širom sveta, među kojima su Pinakothek der Moderne, Minhen; Muzej moderne umetnosti Fort Vorta; The Broad, Los Anđeles; Museo Correr, Venecija, Italija; Muzej Hiršhorn, Vašington i Institut umetnosti u Detroitu.

Nešat je režirala tri dugometražna filma: Žene bez muškaraca (2009), koji je dobio nagradu Srebrni lav za najbolju režiju na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, Tražeći Oumu Kulthum (2017) i najnovije ostvarenje Zemlja snova, premijerno prikazano na Filmskom festivalu u Veneciji (2021).

Nešat je dobitnica Zlatnog lava, Prve međunarodne nagrade na 48. Bijenalu u Veneciji (1999), Nagrade slobode Hirošime (2005), Nagrade Doroti i Lilijan Giš (2006), a 2017. dodeljena joj je prestižna nagrada Praemium Imperiale u Tokiju. Zastupaju je Galerija Gledston u Njujorku i Galerija Gudman u Londonu.

Kustoskinja programa je direktorka muzeja Marijana Kolarić, asistentkinja Kristina Armuš.

Generalni sponzor programa je Raiffeisen banka, a program je tehnički omogućio EPSON.

foto iz kolekcije umetnice

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..