Jubilarno izdanje Evropskog festivala animiranog filma BALKANIMA, trajaće od 2. do 8. oktobra u Domu kulture „Studentski grad“. U ponedeljak 2. oktobra, kao prolog festivala, biće prikazan dugometražni animirani film “Crvena kornjača” iz 2016. oskarovca za kratki animirani film “Otac i ćerka” iz 2001. godine, Mikaela Dudoka de Vita (Michaël Dudok de Wit), koji je ove godine gost na BALKANIMI. On će se publici predstaviti i svojim kratkim animiranim filmovima uz diskusiju, u subotu, 7. oktobra u 18 časova u DKSG-u. Pored programa i prezentacije, autor će održati masterklas za studente animacije.

Festival će zvanično biti otvoren 3. oktobra, kada će ljubitelji Balkanime moći da uživaju i u dve izložbe postavljene u Velikoj i Maloj galeriji Doma kulture Studentski grad.

Izložba pod nazivom “BALKANIMA: 20 godina” predstavlja vizuelni arhivski prikaz prve dve decenije nastanka i razvoja festivala, uz posvetu idejnom tvorcu i prvom umetničkom direktoru, Nikoli Majdaku. Druga izložba pod nazivom “Float”, autorke Jelene Milunović, je instalacija posvećena tzv. proširenoj realnosti (augmented reality), koja kombinuje animaciju, keramičku skulpturu i zvuk.

Nakon svečanog otvaranja u Velikoj sali, sledi Prvi takmičarski program, a nakon toga projekcija muzičkih spotova, u Amfiteatru.

PREZENTACIJE:

MIKAEL DUDOK DE VIT - AUTORSKA PREZENTACIJA
Rođen je 1953. godine, odrastao u Holandiji, a od 1980. živi u Londonu, režirajući nezavisne animirane filmove i TV reklame. Specijalizovao se za ručno crtanu animaciju, a njegovi kratki filmovi su osvojili brojne međunarodne nagrade, uključujući Oskara i BAFTA nagradu 2001. za film “Otac i ćerka”. Njegov najnoviji projekat, dugometražni film, “Crvena kornjača” bio je koprodukcija Wild Bunch I Studija Gibli, produciran u Francuskoj sa Prima Linea Productions. Film je osvojio specijalnu nagradu žirija ”Izvestan pogled” na Filmskom festivalu u Kanu (2016) i bio je nominovan za Oskara 2017. Majkl takođe ilustruje knjige za decu i odrasle I drži predavanja o animaciji, kreativnosti i srodnim temama na univerzitetima u Velikoj Britaniji i inostranstvu.
U razgovoru sa autorom nakon projekcije filmova, učestvovaće Andrijana Ružić, istoričarka umetnosti i autorka knjige ”Michael Dudok de Wit: A Life in Animation” I Milen Alempijević, umetnički direktor festivala Animanima, Čačak.

MASTERKLAS
Mada smo svi mi upoznati sa tim šta je kreativnost, znamo i da ona može biti iznenađujuće tajanstvena i teška za definisanje. U okviru ovog masterklasa Mihael će podeliti sa publikom rezultate svog istraživanja kreativnog procesa i predstaviće nekoliko načina za unapređivanje kreativnosti.

CRVENA KORNJAČA
Francuska, Japan, 2016
Režija/Director: Michaël Dudok de Wit
Dugometražno debitantsko ostvarenje Oskarovca Majkla Dudok de Vita, robinzonkrusoovska je priča o čoveku nasukanom na napuštenom tropskom ostrvu, nastanjenog samo kornjačama, ljuskarima I pticama. “Crvena kornjača” je animirana alegorija o stvaranju života vrednog življenja, bez suvišnih efemernosti I komplikovanja, ispričana kroz naizlged bezizlaznu situaciju čoveka na pustom ostrvu. Film belgijsko-japanske produkcije nam, na vrlo emotivan i jednostavan način, oslikava ljubav i međusobno uvažavanje - bez ijedne izgovorene rečenice I dijaloga. Film “Crvena kornjača” osvojio je specijalnu nagradu žirija u kategoriji Izvestan pogled na filmskom festivalu u Kanu 2016.

IZLOŽBE:

BALKANIMA: 20 godina
Dve decenije od početka, dvadeseto izdanje kao najava dugovečnosti, našeg Evropskog festivala animiranog filma BALKANIMA, koji je nastao kao ideja u mislima profesora Nikole Majdaka, prvog umetničkog direktora, a zatim dobio i svoj „fizički“ oblik u Domu kulture Studentski grad. Izložba predstavlja arhivski materijal festivala, od vizuala i džinglova, preko prijavljenih filmova i drugih kancelarijskih materijala, do fotografija i video zapisa na kojima su zabeleženi najbitniji momenti festivalskih događanja, ali i nezaboravni razgovori i druženja svih gostiju, autora, studenata i ljubitelja animacije.

FLOAT
Jelena Milunović
U fokusu izložbe je augmented reality instalacija koja kombinuje animaciju, keramičku skulpturu i zvuk. Keramičke skulpture su “proširene” kroz virtuelni svet 2D animacije i zvuka u pokušaju stapanja pokretne slike i prostora u jednu celinu. Kroz slike je prikazana priča o bliskom članu porodice koji se nosi sa iznenadnim psihičkim oboljenjem. Instalacija se sastoji od pet stanica, od kojih svaka opisuje različitu fazu ovog iskustva. Ova instalacija kao i prateće animacije deo su tematske celine šireg projekta, filma po nazivu “Lebdenje”, koji je trenutno u produkciji

<<  April 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Putopisi, Intervjui..