Na početku novog ciklusa tribina „Čitaj me, gledaj me“, u ponedeljak, 06. marta, od 20 časova u Parobrodu, ugostićemo kreativnu ekipu filma „Trag divljači“ koji je nastao na bazi romana i dnevničkih zapisa Živojina Žike Pavlovića. Ovo debitantsko filmsko delo Nenada Pavlovića, inače sina Žike Pavlovića, je posebno značajno jer je svojevrsni omaž Žikinom delu i stvaralaštvu. Gosti: Nenad Pavlović, reditelj / Milena Pavlović, glumica / Miki Manojlović, glumac / Ljuba Božović, producent. Moderator: mr Vesna Vukajlović.

Radnja filma smeštena je u provinciji, u istočnoj Srbiji, gde se sedamdesetih godina dogodilo misteriozno ubistvo nakon kojeg pratimo porodičnu dramu. Prema svedočanstvu Nenada, teško je ekranizovati romane njegovog oca jer nisu filmični, te je on pribegao tehnikama kompilacije i osmislio hronotop filma iz više različitih romana. To kreativno iskustvo je od posebnog značaja za temu tribine.

Gosti moderatorke mr Vesne Vukajlović govoriće o filmu i sveopštem značaju porodice Pavlović za našu kinematografiju. Maestralne uloge ostvarili su Predrag Miki Manojlović u ulozi Blagoja, i Milena Pavlović u ulozi Sibinke, a u sporednoj ulozi pojavljuje se i Ljubomir Ljuba Božović.

U razgovoru tokom tribine posebno će govoriti Miki Manojlović koji je sarađivao sa Žikom u filmu „Xajka“ sedamdesetih godina 20. veka i čija su glumačka ostvarenja obeležila više decenija jugoslovenskog filma. Često je govorio o motivu slobode kod Pavlovića, te i u ovom filmu kroz njegov lik učimo šta su lične slobode i granice. Ugostićemo i Ljubomira Ljubu Božovića kao izuetnog poznavaoca književnog dela Pavlovića.

Kreativan doprinos Milene Pavlović je nemerljiv, i pored toga sto je sporedna uloga u filmu u pitanju. Njena Sibinka donosi šarm i cinizam male sredine i predstavlja tipičan lik iz galerije likova koji su u filmu izgrađeni .

Velika je čast da ugostimo svetski priznate i nagrađivane umetnike poput Mikija Manojlovića koji je sarađivao sa brojnim umetnicima, rediteljima Kusturicom, Paskaljevićem, Dragojevićem i koji je ovenčan i francuskim ordenom Viteza. Njegov uticaj na mlađe generacije je nemerljiv, a dokaz njegove harizme i značaja je i prihvatanje uloge u ovom debitantskom ostvarenju.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..