Međunarodni filmski festival - FEST održava se 51. put, u periodu od 24. februara do 5. marta 2023. godine u brojnim  dvoranama širom Beograda, među kojima su: MTS Dvorana, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Dom omladine Beograda, Cineplexx Ušče, Cineplexx Galerija i Jugoslovneska kinoteka. Publika će imati mogućnost da pogleda oko 100 premijernih ostvarenja  u okviru različitih programskih celina, među kojima se izdvajaju filmovi koji širom sveta izazivaju veliku pažnju: TÁR nominovan za 6 Oskara u režiji Toda Filda sa Kejt Blančet u glavnoj ulozi,  RAZGOVORI ŽENA rediteljke Sare Poli sa dve nominacije za Oskara...

...britanska drama ŽIVETI sa Bilom Najom sa nekoliko nominacija za nagrade Oskar i BAFTA, novi film Dejvida Kronenberga Zločini budućnosti nominovan za Zlatnu palmu na Kanskom festivalu, zapaženi triler DVOSTRUKA PREVARA, južnokorejskog reditelja Park Čan-Vuka koji je za ovo ostvarenje osvojio nagradu za najboljeg reditelja na Kanskom festivalu.

Psihološka drama TÁR smeštena je u svet klasične muzike i  fokusira se  na izmišljeni lik, Lidiju Tár, kompozitorku i dirigentkinju koja je prva žena  glavni dirigent velikog nemačkog orkestra. Kejt Blančet je za ovu ulogu već osvojila nekoliko prestižnih nagrada, a nalazi se i u nominaciji za Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu. Uz ovu kategoriju, film TÁR ukupno ima 6 nominacija za Oskara, uključujući kategorije za najbolji film, najbolji scenario i najboljeg reditelja.

RAZGOVORI ŽENA (Women Talking) je film zasnovan na istoimenom romanu Mirijam Tejvs o  ženama u izolovanoj verskoj zajednici koje se bore  da pomire svoju veru sa nizom seksualnih zlostavljanja koje su počinili muškarci iz kolonije.  Film ima dve nominacije za Oskara: za adaptirani scenario i najbolji film, kao i dve nominacije za Zlatni Globus: za scenario i originalnu muziku.

Britanski film ŽIVETI (LIVING) je novi film Olivera Hermanusa zasnovan na Kurosavinom filmu „Ikiru“ po scenariju Kazua Išigura, čija je radnja smeštena u 50-e godine prošlog veka. Glavni lik je rigidni državni službenik koji odlučuje da odsustvuje sa posla da bi iskusio život, nakon što mu je postavljena mračna dijagnoza.

ZLOČINI BUDUĆNOSTI  (Crimes of the Future) je najnovije naučnofantastično - horor dramsko ostvarenje Kronenberga u kome glavne uloge tumače Vigo Mortensen i  Kristen Stjuart. Ovaj film, koji je bio veoma zapažen na Festivalu u Kanu, smešten je u budućnost u kojoj mnogi ljudi imaju sindrom ubrzane evolucije, što uzrokuje rast novih telesnih organa. Posebno se izdvaja avangardni izvođač Sol (Mortensen), koji  javno pokazuje svoje organe koji se stalno menjaju.

DVOSTRUKA PREVARA (Decision to leave) je senzacionalni južnokorejski triler u režiji Park Čan-Vuka, u kome jednu od glavnih uloga tumači kineska zvezda Tang Vej. Film je bio veoma zapažen na Filmskom festivalu u Kanu 2022. gde je osvojio nagradu za najboljeg reditelja  i našao se u užoj selekciji za Oskara za najbolji strani film. „Dvostruka prevara“ poziva publiku da ne traži rešenje zagonetke koja čini okosnicu priče filma, već da se preda nesvakidašnjem spoju napetosti i suptilnih emocija.  Park Čan-Vuk osvajao je brojne nagrade na festivalima u Kanu, Berlinu, Veneciji i jednu BAFTA nagradu, za film “Sluškinja” (Handmaiden, 2016) koji je prikazan na 45. FEST-u.

Ulaznice za 51. FEST biće uskoro u prodaji na blagajnama dvorana u kojima se filmovi prikazuju, kao  i na sajtu tickets.rs i Ticket Vision prodajnim mestima.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..