28. Festival autorskog filma premijerno prikazuje nastavak kultnog natprirodnog horor serijala Larsa fon Trira, čija su prva dva dela izašla 1994, te 1997. godine. Treći deo, Kraljevstvo: Egzodus, je petodelna mini-serija koju je svetska publika prvi put imala priliku da pogleda na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, a u pitanju je divlji narativni vrtlog koji na neobičan način spaja elemente fantazije, terora i apsurda. Kraljevstvo: Egzodus biće prikazan u četvrtak, 1. decembar u 17 časova u mts Dvorani. Velikan danske kinematografije, fon Trir je kontroverzan autor poznat po provokativnim filmovima koji se neretko okreću nepodnošljivom nasilju.

Režirao je filmove Melanholija, Nimfomanka, Antihrist, Dogvil, a za film Ples u tami nagrađen je Zlatnom palmom u Kanu 2000. godine.

Šestog dana FAF-a, u sredu, 30. novembra na konferenciji za medije ispred programa ACID predstavio se Marten Žova, autor filma Grand Paris, kao i Darežan Omirbajev, autor filma Pesnik i Miha Černec, producent filma Jahači.

Marten Žova predstavio je rad udruženja ACID rečima: „U pitanju je udruženje koje se bavi promocijom nezavisnog filma iz Francuske. Ovo udruženje ove godine obeležava 30 godina postojanja i mi ovde u okviru FAF-a slavimo ovaj jubilej“. Na pitanje kako mu je udruženje ACID pomoglo u realizaciji filma Žova je konstatovao: „Ove godine sam bio u ACID selekciji u Kanu, a nakon toga sam sa ovim filmom došao na FAF. Kada sam napravio film bio sam mlad, bez iskustva i nisam imao reputaciju. Izvorna zamisao je bila da snimim kratak film, ali se ispostavilo da ima materijala za više. U Kanu su projekcije sjajno prošle. Sve projekcije su bile pune, publika se smejala i bila lepo raspoložena. Nakon tih projekcija dosta ljudi mi je prilazilo, poput reditelja i distributera. Na osnovu toga su ugovorene dodatne premijere. Dobio sam pozivnice za puno festivala. Pre nego što sam snimio film nisam imao priliku da puno putujem, ali sada sam po prvi put u životu izašao iz Šengenske zone. Drago mi je što sam član ACID porodice. Moj film je komedija koju do sad niste videli. Reč je o filmu u kome dvojica prijatelja koji su glavni junaci žive u okruženju Pariza, a koji nikada nisu ušli u Pariz.“

Darežan Omirbajev autor filma Pesnik je o svom učešću na FAF-u izjavio: „Želim da se zahvalim festivalu na mogućnosti da prikažem film. Budući da autorski film uvek ima malu gledanost, mi smo veoma zadovljini projekcijom na FAF-u. Ja sam pola svog života proveo u Sovjetskom savezu gde smo temeljno izučavali sve ruske pisce i mogu da kažem da je ruska književnost najsnažnija na svetu. Ruski jezik je za nas isto što je za vas Evropljane engleski jezik. U Kazahstanu se govore dva jezika: ruski jezik u gradovima i kazahstanski u selima na jugu, a upravo ovaj film koji će se prikazati na festivalu govori o problemu jezika u Kazahstanu“.

Miha Černec, producent filma Jahači je o ovom ostvarenju rekao: „Ovaj film je koprodukcija pet zemalja, među kojima je i Srbija. Scenarista filma je jedan mlad dečak iz Srbije, Boris Grgurović, kog sam ja upoznao kao studenta Srđana Koljevića na Akademiji u Beogradu. Upoznao sam reditelja i scenaristu i krenula je saradnja. Jahači su film o dva dečka, jedan traži Boga, a drugi izgubljenu ljubav i oni kreću u potragu za njima“.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..