Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film Teslin Narod koji se kvalifikovao za Nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film je započeo novi dokumentarni film i serijal SRPSKO KOLO. Upravo je završeno snimanje Srpskog Kola na Kosovu i Metohiji. Optimistisic film u je saradnji sa Ansamblom narodnih igara i pesama Kosova i Metohije «Venac» na Gazimestanu, u manastiru  Gračanica, u Velikoj Hoči, Pećkoj Patrijaršiji, u manastiru Visoki Dečani, zatim u Prizrenu, u Crkvi Hrista Spasa, u manastiru Sveti Arhangeli i Prizrenskoj Bogosloviji, kao i u Severnoj Mitrovici ispred Crkve Svetog Dimitrija.

U saradnji sa KUD «Kopaonik» dokumentarni serijal i film «Srpsko Kolo» sniman je i u Leposaviću ispred Crkve Svetog Vasilija Ostroškog i na više drugih lokacija.

Optimistic film u režiji dr Željka Mirkovića, realizuje  dokumentarni serijal SRPSKO KOLO od 10 epizoda po 25 minuta. Serijal je do sada  snimljen i u Subotici, Novom  Sadu, Beogradu, Užicu, Pirotu, Zaječaru, Nišu i u Vašingtonu u SAD.

Dokumentarni serijal SRPSKO KOLO Srpsko kolo  realizuje se u saradnji sa Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU), Nacionalnim Ansamblom «Kolo», Etnografskim Muzejom u Beogradu, Nacionalnim Ansamblom «Venac» sa Kosova i Metohije i Turističkom organizacijom Srbije. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Grada Niša, Grada Užica, Grada Zaječara, Grada Pirota, Grada Subotice i Srpskog kulturnog centra «Opančići»  u  Vašingtonu, SAD.

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „VENAC“ iz Prištine, sada sa sedištem u Gračanici, jedina je ustanova Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije čiji celokupan kolektiv svakodnevno živi i radi na Kosovu i Metohiji. „Venac“ je državni profesionalni ansambl koji se bavi umetničkom igrom na Kosovu i Metohiji, i svoj rad svakodnevno razvija i unapređuje, i svojim kulturnim delanjem hrabro štiti kulturu srpskog naroda i ujedno se time bori za interese svoje države Srbije. Zato je u narodu prepoznat kao stub očuvanja tradicije i kulturnog identiteta, ali i kao veoma važna ustanova u borbi za opstanak i ostanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. „Venac“ srpsko kolo igra za svoj narod i za sve druge narode. Niko više ne može da rasplete „Venac“ niti srpsko kolo koje igra.- Snežana Jovanović, Direktor Ansambla „Venac“

„Prezentujući nematerijalno kulturno nasleđe kroz narodne igre na lokalitetima materijalnog kulturno-istorijskog nasleđa, koji su na listama zaštite od strane UNESKO, „Venac“ učešćem u dokumentarnom serijalu „Srpsko kolo“ pokazuje da je pored umetnosti na još jednom zadatku – očuvanje narodne tradicije i identiteta. Pomenute narodne igre kao deo scenskih umetničkih dela sa repertoara „Venca“ dokazuju da na prostoru Kosova i Metohije, bez obzira naž specifičnost uslova života i rada, naša kuća uspeva da izvrši još jedan zadatak koji mu je država poverila, a to je scenska prezentacija narodnih igara na visokom umetničkom nivou.“-Miloš Cile Mitić, šef Umetničkog sektora, Ansambl narodnih igara i pesma Kosova i Metohije „Venac“

Serijal "Srpsko kolo" predstavlja jedinstven dokumentarni format koji u eri očuvanja nacionalnog identiteta doprinosi podizanju kolektivne svesti o značaju kulturnog nasleđa. Osmišljen na produkcijski savremen način, serijal polazi od ideje tradicionalnog učešća u kolu, kojim se daje doprinos i izražava  pripadnost zajednici. Ovaj serijal čini da se osetimo ponosnim na svoju zemlju, na svoje poreklo i na narod kojem pripadamo, čime u potpunosti opravdava svoj naziv "Srpsko kolo"- Dr Zdravko Ranisavljević, docent na Katedri za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Predsednik CIOTIS-a (predlagač za upis kola na UNESKO-vu Reprezentativnu listu NKN čovečanstva)

«Kolo je energetska mašina duboko ukorenjeno u naš DNK, odakle vuče svoju magičnu energiju Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serijal KOLO govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru.» -  reditelj i producent, dr Željko Mirković

Izvršni producenti: Mikan Velinović, Đorđe Jovičić, Borislav Jovičin

Stručni saradnici: Vladimir Dekić, Tijana Čolak-Antić Popović, Miloš Rastović, Zdravko Ranisavljević Vladan Životić

Scenario: dr Željko Mirković, Nikola Nešković, dr Zdravko Ranisavljeivć

Reditelj i producent: dr Željko Mirković

Produkcijski partneri: Srpska Akademija nauka i umetnosti (SANU), Ansambl «Kolo», Ansambl «Venac» Etnografski muzej Beograd,  Srpski narodni savez u SAD.  

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Grada Niša, Grada Užica, Grada Zaječara, Grada Pirota, Grada Subotice i Srpskog kulturnog centra «Opančići»  u  Vašingtonu, SAD.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..