Beograd je domaćin vodećeg edukativnog filmskog projekta u Evropi Pokrećemo filmove (Moving Cinema) u organizaciji BELDOCS festivala. Svečano otvaranje, panela i projekcija filma Podigni lestvicu je u bioskopu Tuckwood, u Sali Rita Hejvort, u petak, 14. oktobra od 18:10 časova, a Radionica snimanja kratkih filmova je u subotu 15. oktobra, sa početkom u 11 časova u prostoru Miljenko Dereta, Dobračina 55, Beograd. Radionicu snimanja kratkih filmova vode evropski stručnjaci Laia Colell i Núria Aidelman, povezujći gledanje filmova sa vežbama sa kamerom, mobilnim telefonima ili tabletima.

Filmski stručnjaci i organizacije iz Španije, Nemačke, Slovenije i Litvanije biće učesnici i gosti programa uz mlade selektore i organizatore Beldocs festivala. 

Moving Cinema je evropska filmska edukacija za mlade, od 12 do 18 godina, koji od 2014. godine otvara mladima u Evropi nove mogućnosti za aktivan angažman u oblasti filmske umetnosti kroz radionice, selektovanje filmova, rad sa filmskim stvaraocima i kroz razvoj novih kreativnih praksi, znanja i veština. Beldocs se pridružio projektu krajem 2020. godine i postao prvi partner van Evropske Unije, te na taj način dobio priznanje za svoj edukativni program i mogućnost za njegov dalji razvoj i razmenu iskustva sa partnerima u Evropi. Projekat Moving Cinema je podržan od strane Evropske Unije kroz program Kreativna Evropa, potprogram MEDIA i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Za više informacija možete saznati na sajtu projekta Moving Cinema.

Beldocs je jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope i održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, podeljen je u 12 programskih celina, organizuje preko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikaziju na više od 7 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti. Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema i član je Evropske dokumentarne mreže. Više informacija o programu i online ulaznice na www.beldocs.rs.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..