Svečanom ceremonijom dodele nagrada i prikazivanjem dokumentarnog ostvarenja „Film davne budućnosti“ završeno je 15. izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE. Festival je održan od 15. do 20. septembra na više lokacija u Leskovcu i na onlajn platformi, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra. U ime Radivoja Raše Andrića, dobitnika Gran prija „Živojin Žika Pavlović“ za najbolju režiju filma „Leto kad sam naučila da letim“, nagradu je primio producent filma Milan Stojanović.

“Da je Raša tu, verovatno bi pozdravio celu ekipu poimence. Takav je tip. Ali pošto nemamo vremena a ja nisam Raša Andrić, samo ću da se zahvalim ukupno celoj ekipi, posebno njegovim asistentima i glumcima, koji su zajedno s njim doneli ovako lep film”.

Nagradu za najbolju režiju uručila je Lidija Dimitrijević, zamenica gradonačelnika Leskovca.

Drugu nagradu za najbolju režiju, dodeljenu Davidu Kapcu i Andriji Mardešiću za ostvarenje “Stric”, član žirija Dalibor Matanić je uručio manjinskom koproducentu iz Srbije, Milanu Stojanoviću.

Dvojica reditelja iz Hrvatske prisutnima su se obratili video porukom. “Ova nagrada nam jako puno znači, jer bez obzira na to što je druga nagrada za režiju, nama je zapravo prva. Prva i za ovaj film i prva općenito. Zbog toga nam je neizmerno drago da smo je dobili upravo na ovom festivalu, gde nosi ime Žike Pavlovića, jednog od najvažnijih redatelja s ovih prostora”, istakao je Andrija Mardešić.

Treća nagrada “Živojin Žika Pavlović” za režiju pripadala je rediteljki Sonji Tarokić za film „Zbornica“, a u njeno ime nagradu je primio dugogodišnji direktor HAVCA i današnji direktor Kulturnog centra u Zagrebu - Hrvoje Hribar.

Sonja Tarokić je u video obraćanju rekla: „Želim se zahvaliti festivalu što ste uopće pozvali naš film, i u ime cijele ekipe reći da nam je stvarno jako drago da film i dalje putuje, i posebno veliko hvala žiriju na ovoj jako ljepoj nagradi“.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Ibrahimu Komi za ulogu u filmu “Strahinja Banović” reditelja Stefana Arsenijevića. Francuski glumac se javio iz Londona video porukom: “Hvala vam puno. Veoma mi je drago zbog nagrade. Hvala žiriju i mom divnom reditelju, Stefanu Arsenijeviću”.

Ivana Roščić, dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu, za rolu u ostvarenju “Stric” Davida Kapca i Andrije Mardešića, putem video poruke je rekla: “Hvala žiriju što je prepoznao strast i ljubav prema onome u čemu uživam, a to je stvaranje filma i uloge. Hvala Davidu i Andriji, prije svega i mojim glumačkim partnerima, bez kojih to ne bi bilo to. Hvala filmskom festivalu u Leskovcu koji okuplja filmaše iz cijele regije. Mislim da je to predivno i nadam se da ću jednom moći biti dio toga”.

Nagradu je u njeno ime preuzeo reditelj Danilo Šerbedžija, koji je potom otpevao i pesmu s glumicom Janom Stojanovskom, članicom žirija glavnog takmičarskog programa.

Specijalno priznanje žirija za glumački debi osvojile su Antonia Belazelkoska i Mia Giraud za uloge u filmu “Sestre” Dine Dume. Dobitnice su se zahvalile putem video poruke.

“Čitavo iskustvo snimanja filma sa Dinom i ostalim članovima ekipe filma, bilo je zaista divno”, rekla je Mia Giraud. “Žao nam je što nismo lično prisutne, ali reakcije publike su bile zaista sjajne. Nadam se da su svi na festivalu uživali u filmu”, dodala je Antonia Belazelkoska i zahvalila se festivalu i žiriju.

Nagradu za najbolju režiju u selekciji “Divlji film”, za ostvarenje “Men of Deeds”, osvojio je rumunski reditelj Paul Negoescu, koji je putem videa poručio: “Hvala vam puno na ovoj nagradi, veoma sam počastvovan. Žao mi je što nisam mogao da prisustvujem ceremoniji zatvaranja jer snimam film. Ali nadam se da ću i njega prikazati jednog dana na vašem festivalu”.

Nagradu AFIFS (Asocijacije filmskih festivala Srbije) za najbolju režiju u kategoriji srpskog filma osvojio je Dušan Milić za ostvarenje “Mrak”. Nagradu je primila najmlađa učesnica ovog filma, glumica Miona Ilov, a priznanje joj je uručio predsednik žirija, reditelj Dragan Marinković.

Reditelj Dušan Milić obratio se putem video poruke: “Žao mi je što nisam večeras s vama na festivalu. Želim da se zahvalim svima što su film uopšte uvrstili na festival, i naravno svojim kolegama, filmskim umetnicima, koji su mi dodelili ovu značajnu nagradu. Ovo je veliki podstrek za mene”.

Nagrada u kategoriji Srpske manjinske koprodukcije pripala je Zrinku Ogresti za film “Plavi cvijet”. Koproducent filma Lazar Ristovski i reditelj Zrinko Ogresta zahvalili su se putem video poruka.
“Vijest o još jednoj nagradi koju sam dobio u vašoj zemlji za moj film Plavi cvijet, na tako važnom festivalu, stvarno me je razveselila. Nadam se da će i ova vrijedna nagrada pomoći da film bude što uočljiviji”, rekao je Zrinko Ogresta. Producent filma iz Srbije, glumac i reditelj Lazar Ristovski, zahvalio se na nagradi i istakao važnost manjinskih koprodukcija u realizaciji filmskih projekata.
U kategoriji studentskog filma, Grand Pri “Radomir Bajo Šaranović” za najuspešnijeg mladog reditelja osvojila je Jovana Avramović za režiju filma “Izgubljeni dani”. Druga nagrada pripala je Tini Velichkovikj za režiju filma “Progesteron”, a treću nagrada osvojio je Luka Vlaho za režiju filma “Justine”.

Festival je zvanično zatvorio srpski glumac Radovan Vujović, koji se publici obratio rečima: “Pozdrav svima, drago mi je da vas vidim ponovo. Ali imam tužne vesti - proglašavam festival u Leskovac zatvorenim!”

Petnaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE završeno je projekcijom dokumentarnog ostvarenja “Film davne budućnosti” (21h), u kome o svojim iskustvima snimanja filmova govore četvorica legendarnih reditelja: Zdravko Šotra, Đorđe Kadijević, Miša Radivojević, i Bora Drašković.

O ovogodišnjim nagradama za Takmičarski program odlučivao je tročlani žiri u sastavu Dalibor Matanić, Srđan Dragojević i Jana Stojanovska. Žiri u sastavu Balaš Lovaš, Tamara Krcunović i Pablo Đirađeli  odlučivao je o nagradi u selekciji „Divlji film“. O nagradama AFIFS-a za srpsku manjinsku koprodukciju odlučivao je žiri u sastavu Uroš Tomić, Marko Sopić, i Kosta Peševski, dok su žiri AFIFS-a za najbolji film činili Dragan Marinković, Maša Nešković i Miloš Škundrić. Žiri u selekciji Studentski film su činili Darja Bajić Božović, Miloš Vlalukin i Dragan Jović.

Podsećamo, selektor ovogodišnjeg glavnog takmičarskog programa bio je hrvatski reditelj Ognjen Sviličić, a nagrada „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu dodeljena je proslavljenom makedonskom reditelju Milču Mančevskom.

Organizator Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Leskovac i Filmski centar Srbije.

Foto: Fadil Šarki

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..