Ovogodišnje, dvadeset deveto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 16. do 22. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Izdvajamo 5 naslova iz mađarske produkcije, raspoređenih u nekoliko programskih celina.

NEŽNO
Laslo Čuj i Ana Nemeš / Mađarska / 2022
Glavni takmičarski program

Bodibilderka Edina je spremna da žrtvuje sve zarad želje koju deli sa svojim momkom i trenerom Adamom – da osvoji Svetski šampionat. Međutim, na putu do ostvarenja ove želje pronalazi ljubav koja joj otkriva razliku između nje i njenih snova.

ZATRTI FRANKA
Gabor Fabricijus / Mađarska / 2021
Paralele i sudari

Godina je 1983, Budimpešta je iza Gvozdene zavese. Frank je harizmatični frontmen pank grupe koju je režim zabranio. Odvode ga u policijsku psihijatrijsku bolnicu da ga potpuno ućutkaju, ali Frank čini sve ne bi li se odupro.  

ZA DOBRIM STVARIMA VREDI PLAKATI
Kristina Grošan / Mađarska/ 2021
Novi mađarski film

Film je o onima koji su u svojim tridesetim godinama: pokušavaju da delaju u skladu sa tim, ali njihovi životi nisu srodni tipičnim životima odraslih. Ovakvo kontroverzno stanje, puno sukoba, napetosti, samopravednosti i apsurdnih situacija je ono što film namerava da istraži.

ŠEVA
Bela Pacolaj / Mađarska/ 2022
Novi mađarski film

Pacsirta (Ševa), žena koja je osuđena da bude usedelica, odlazi na nedelju dana. Njeno odsustvo izaziva neočekivano oslobođenje i sreću njenih roditelja koji više ne mogu da zanemaruju tragediju koja čini njihov život.

NESREĆA
Bohdan Herkaliuk / Mađarska/ 2021
Žigmond Vilmoš

Ištvan postaje jedini svedok smrtonosne saobraćajne nesreće, ali jedna uticajna osoba traži od njega da zaboravi ono što je video. Da li je moguće istovremeno ostati pravedan čovek i zaštititi sopstvenu porodicu?



<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..