Svečanom ceremonijom i dodelom nagrada u Domu omladine Beograda sutra u 19:30 se zatvara 15. Beldocs festival. Stručni žiri dodeliće nagrade u okviru međunarodnog takmičarskog programa (Karpo Godina, Marta Popivoda, Miguel Ribeiro), srpskog takmičarskog programa (Ivana Todorović, Elise Jalladeau, James Lattimer), kao i nagradu za najbolji kratki film festivala (Stefan Pavlović, Liesbeth De Ceulaer, Nadja Tennstedt). Mladi petočlani žiri odabraće najbolji film u okviru Teen selekcije. Nakon ceremonije zatvaranja sledi projekcija filma Napolju rediteljke Olge Žurbe (Olha Zhurba).

Tokom revolucije 2014. u Ukrajini, 13-godišnji ulični dečak Roma brzo postaje poznato lice i maskota revolucije. Ali iza maskirne uniforme, sunčanih naočara i neustrašivosti krije se usamljeni dečak iz sirotišta.



Poslednjeg dana festivala biće prikazana još tri filma u dvorani Kulturnog centra Beograda. Od 17h organizovana je posebna projekcija u čast Mantasa Kvedaravičiusa litvanskog reditelja, arheologa, antropologa i hrabrog filmskog autora koji je izveštavao o ratu u neprijateljskim oblastima, gde je i surovo ubijen u Ukrajini, u Mariupolju početkom aprila ove godine tokom rada na novom dokumentarnom filmu. Pre projekcije njegovog filma Mariupolis (iz 2016. godine), posetiocima će se obratiti zamenica nemačkog ambasadora u Beogradu, gđa Dorothea Gieselmann, kao i zamenik ambasadora Ukraine u Srbiji, gospodin Marko Martinjuk.

Film Mariupolis je vizuelno moćan omaž gradu na obali pred kojim je rat i uništenje kog smo danas svedoci dat kroz prikaz svakodnevnog života. Trejler filma: https://youtu.be/R2jYZNE3z_8

Od 19h održaće se dve regionalne premijere filmova Gnezdo reditelja Hlinura Palmasona (Hlynur Palmason) i Onaj koji pobegne je duh kineske rediteljke Ćinjuan Lei (Qinyuan Lei). Palmasonov film prikazuje kako je autor snimao film ispred svoje kuće u periodu od 18 meseci uz podršku i pomoć svoje troje dece. Ovaj kratki film bez scenarija igra se idejom vremena. Gnezdo je priča o utopiji, ali i pokušaju da se narativ izgradi na drugačiji način, koristeći klimatske uslove i prirodnu dečiju energiju kao okidač za priču. Drugi film prikazuje Haohao i Džoudžou (Zhouzhou), dve sestre od pet i osam godina, većinu dana provode u tržnom centru za elektroniku u Šenženu (Shenzhenu). Beskrajno se igraju sa kutijama, jure niz stepeništa i kriju se u praznim vitrinama, i koliko god ovaj prostor bio bezličan, on im se čini kao dom, kao planeta koju nasleđuju i bez pogovora naseljavaju. U međuvremenu, spoljni svet izgleda neprijateljski i nepristupačan.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..