Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma ove godine biće održan od 29. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent ove manifestacije. Jedan od najdugovečnijih evropskih filmskih festivala i ove godine publici će predstaviti bogat filmski program u takmičarskim kategorijama i revijalne projekcije ostvarenja istaknutih autora. Planirane su i brojni stručni programi za profesionalce i filmske entuzijaste, tribine i razgovori sa filmskim autorima i gostima festivala, kao i drugi prateći programi.

Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić, filmski kritičar i autor animiranih filmova, dugogodišnji selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu i urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra, ističe da je prošlogodišnje izdanje manifestacije bilo po mnogo čemu specifično: „67/68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma koji je održan od 19. do 25. aprila 2021. godine, bio je jedini filmski festival u Srbiji i regionu, a možda i šire, koji je imao dvostruko izdanje: dupli takmičarski program i duple nagrade – i za 2020. i za 2021. godinu. Imao sam nezahvalnu ulogu da budem jedini umetnički direktor u istoriji Martovskog festivala koji je najpre morao da odloži festival, a onda i još nezahvalniju ulogu, da održi dvostruko izdanje ovog važnog filmskog festivala. Odziv gledalaca i autora bio je ohrabrenje i za mene i za kolege iz Doma omladine Beograda, sa kojima organizujem festival uz pokroviteljstvo grada Beograda, da smo na pravom putu. Nadajmo se da će tako biti i ove godine koja će biti priprema za veliki jubilej koji će uslediti dogodine – 70 godina Martovskog festivala!“

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd. Pokrovitelji su grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, a prijatelj festivala je LUKOIL SRBIJA.

Usled globalno neizvesne epidemiološke situacije, Odbor Martovskog festivala zadržava diskreciono pravo da usled zdravstvenih mera i propisa koji budu važili u vreme održavanja festivala, donese odluku o eventualnom pomeranju ili odlaganju 69. izdanja.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..