Na predstojećem 28. Festivalu evropskog filma Palić, koji će se održati od 17. do 23. jula 2021. na nekoliko lokacija u Subotici i na Paliću, publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog  filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo 5 filmova o prijateljstvu koje ne smete propustiti:

ČUVAR BRATA SVOJEGA
Turska, Rumunija 2021 / 01:25
Selekcija: Glavni takmičarski program
Režija: Ferit Karahan

Jusuf i njegov najbolji drug Memo pohađaju internat za kurdske dečake smešten u planinama Istočne Anadolije. Nakon što se Memo misteriozno razboli, Jusuf biva prisiljen da se probija kroz školsku represivnu birokratiju ne bi li pomogao prijatelju. Pre nego što nasta    vnici shvate ozbiljnost Memovog zdravstvenog stanja i pokušaju da ga otpreme u bolnicu, škola biva zavejana iznenadnom, jakom mećavom. Očajnički pokušavajući da dopru do pomoći, bez stvarnog izlaza, nastavnici i učenici se međusobno optužuju. Kivni jedni na druge, uz griže savesti, otkrivaju duboko skrivene tajne, dok vreme, neumoljivo preteći, prolazi.

INTEREGNUM (Filmovana prepiska Fernanda Gomeza Lune i Cezara Soute Vilanove)
Španija 2020 / 01:18
Selekcija: Novi evropski dokumentarni film
Režija: Fernando Gómez-Luna & César Souto Vilanova

Zbog proglašenog vanrednog stanja i obaveznog karantina, Fernando je zaglavio u Barseloni, a Cesar u Santiagu de Kompostela udaljenog hiljadu kilometara.. Zajedno su stvorili prodoran filmski kolaž od svojih svakodnevnih utisaka tokom dana stagnacije i neizvesnosti i od pisama koja su razmenili između marta i maja 2020. Lajtmotiv njihove Covid-prepiske je želja da se slobodno kreću u potrazi za pouzdanim uporištima. Jedno od njih je duboko prijateljstvo.

POĐI SA MNOM
Slovenija 2016 / 01:23
Selekcija: Zemlja u fokusu
Režija: Igor Šterk

U potrazi za najboljom fotografijom za školsko takmičenje, četrnaestogodišnjaci se upućuju u zabačena brda. Takmičenje za nagrade pretvara se u borbu za opstanak ... Na kraju, glavni junak Manc je taj koji ih bezbedno vodi kući. Ovo je priča o punoletstvu, o ljubavi, prijateljstvu i junaštvu. Topao, ali napet a ponekad i jeziv film, fokusira se na ono što se događa u današnjem svetu kada tehnologija prestane da deluje i kada iskrsnu iskonski ljudski instinkti.

SUPA OD JASTOGA
Španija, Island, Litvanija 2020 / 01:35
Selekcija: Eko Dox
Režija: Pepe Andreu, Rafa Molés

U blagotvorno spokojnom islandskom selu, Krili svako jutro priprema supu od jastoga iz kafića Briggjan. Njegova supruga pomaže u kuhinji i žudi da se vrati u Rejkjavik. U istom kafiću Ali, Krilijev brat, sedi sa starim ribarima, poslednjim islandskim bokserom i prevodiocem Don Kihota na islandski. Svakodnevno razgovaraju i pronalaze nova rešenja za svetske probleme...

NERAZDVOJNI
Slovenija 2020 / 00:16
Selekcija: Zemlja u fokusu
Režija: Marko Naberšnik

Marta 2020. proglašava se epidemija Covid-19, postavljaju se ograničenja kretanja i narušava se društveni život. Film Nerazdvojni priča priču o grupi prijatelja koji i dalje pronalaze način da se međusobno povežu i podele svoje misli.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..