Mreža festivala evropskog filma „Moving Images Open Borders (MIOB)“, čiji je osnivač i Festival evropskog filma Palić, podržana je kroz novu meru potprograma MEDIA Kreativne Evrope namenjenu mrežama festivala. Ovaj program je 2020. prvi put otvorio konkurs za podršku umrežavanju festivala, a među četiri mreže koje su odabrane za finansiranje nalazi se i mreža MIOB koja okuplja sedam festivala posvećenih evropskoj kinematografiji. Aktivnosti mreže MIOB biće podržane iznosom od 180.000 evra, a planirano je da se odvijaju tokom trajanja festivala članova, kao i u periodu između njihovog održavanja. Među desetinama aktivnosti koje će biti obuhvaćene projektom, posebna pažnja je usmerena na razvoj publike, nove alate i strategije za razvoj festivala, edukaciju mladih, uvođenje MIOB nagrade, razvoj politike zelenih festivala i odnose sa distributerima.

Festival evropskog filma Palić će u martu 2021. godine u Subotici biti domaćin radionice, koja će okupiti PR menadžere festivala članova mreže sa idejom da se kreiraju novi komunikacioni alati i strategije za približavanje značaja evropskih festivala najširoj publici. Takođe, tokom 28. FEF Palić u julu 2021. biće održana i radionica pod nazivom „Next cinephille generation“ koja će okupiti mlade novinare, blogere i vlogere iz sedam zemalja, sa idejom da se festivali evropskog filma približe mladoj publici i nosiocima novih medija kroz kreiranje modela pokrivanja festivala koji obuhvataju festivalske događaje, aktere i lokacije održavanja.

 Festivali evropskog filma su od 2017. godine nastojali da se udruže radi zajedničke strategije i međusobne podrške, a jedan od inicijatora ove ideje bio je Festival evropskog filma Palić. Mreža MIOB je zvanično formirana i prvi put predstavljena javnosti tokom 25. izdanja festivala na Paliću 2018. godine, nakon čega se ona intenzivno razvija. Mrežu trenutno čini sedam festivala posvećenih evropskoj kinematografiji – Trst (Italija), Sevilja (Španija), Linc (Austrija), Kotbus (Nemačka), Viljnus (Litvanija), Lez Ark (Francuska) i Palić (Srbija), koji godišnje okupljaju preko 250.000 posetilaca filmskih programa, kao i nekoliko hiljada umetnika i filmskih profesionalaca koji učestvuju u realizaciji festivala.
 

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..