Nakon prekida, prouzrokovanog dobro poznatim pandemijskim razlozima, ponovo u punom kapacitetu radi Sala srpskog filma u Kombank dvorani u samom centru glavnog grada naše zemlje. Ova sala je, podsećamo, uspostavljena sa  ciljem celodnevnog prikazivanja isključivo nekomercijalnih srpskih filmova i filmova srpskih manjinskih koprodukcija. Rečima Gordana Matića, direktora Filmskog centra Srbije, „U Sali srpskog filma, posetioci mogu da vide filmove na engleskom, dokumentarce koji veoma retko uđu u distribuciju, kao i filmove iz manjinskih koprodukcija, koji se obično ne prikažu nigde osim u Beogradu“.

Pokretanjem saradnje između Filmskog centra Srbije i Kombank Dvorane za publiku se otvorila mogućnost da radnim danima, ali i vikendom i praznicima pogleda srpske filmove koji su imali manje zapažen odjek ili uopšte nemaju bioskopsko prikazivanje, kao i filmove koji su u drugim bioskopima završili svoj bioskopski život. U sklopu ove misije svakog dana biće prikazana po tri filma u tri večernja termina.

Jelena Trivan, predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, prikiom pokretanja ovog projekta sredinom februara ove godine poručila je da je ovaj poduhvat samo deo sprovođenja digitalizacije bioskopa u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom kulture. „Jedna smo od zemalja koja je na vrhu u procentima bioskopa koji su digitalizovani i spremni za prikazivanja novih filmskih formata. Kombank dvorana će biti samo jedna u mreži sprskih bioskopa koji će prikazivati srpski film“, rekla je tada Trivan i dodala da će Sala služiti  i u procesu pravljenja filma.

Tokom dana pred nama, preciznije u periodu između 15. i 21. oktobra, na repertoaru Sale srpskog filma u beogradskoj Kombank dvorani su sledeća ostvarenja: dugometražni dokumentarni film Okupirani bioskop rediteljke Senke Domanović, celovečernji rumunsko-srpsko-belgijski film Vojnici. Priča iz Ferantija Ivane Mladenović, srpski dugometražni igrani film Revolt u režiji Aleksandra Rajkovića.

Okupirani bioskop Senke Domanović je još jedan u dugom nizu novih dokumentartaca čiji je nastanak podržao Filmski centar Srbije, a bavi se sveobuhvatnim društvenim fenomenom okupacije prestoničkog bioskopa „Zvezda“.  Film prati mlade aktiviste i događaje tokom okupacije, od 2014. godine, pa na dalje. U filmu se pojavljuju/učestvuju: Mina Đukić, Luka Bursać, Kosta Ristić, Hana Selimović, Ivan Velisavljević, Dobrica Veselinović, Iva Čukić, Milanka Beba Janošević, Ivan Zlatić, Radomir Lazović, Nebojša Radošević, Srđan Keča, Marko Aksentijević i drugi.
Film Vojnici. Priča iz Ferantija Ivane Mladenović, srpske rediteljke koja radi u Rumuniji, film nastao kao koprodukcija Rumunije, Srbije i Belgije, a premijerno  je predstavljen na prestižnom Filmskom festivalu u San Sebastijanu.

Sinopsis  otkriva sledeće: Četrdesetogodišnji Adi, mladi antropolog koga je nedavno napustilča devojka, seli se u Ferentari, najsiromašniji kraj Bukurešta, kako bi napisao studiju o manele muzici, pop muzici tamošnje romske zajednice. Dok istražuje tu svoju temu, on sreće Albetrta, Roma i bivšeg osuđenika koji obećava da će mu pomoći. Uskoro, njih dvojica otpočinju romansu u kojoj Adi Albertu puni glavu malo verovatnim planovima da će pobeći od siromaštva dok mu Alberto uzvraća fino sročenim izjavama ljubavi. Kada ponestane novca, njih dvojica shvataju da su zartobljeni u stanu gde vole i koriste jedan drugog u igri potrebe i moći u kojoj ne može biti pobednika.

Priča filma Revolt Aleksandra Rajkovića prati grupu beogradskih gubitnika, mladića bez perspektive, koji nezadovoljni svojim životom odlučuju da podignu revoluciju. U ovoj drami sa elementima komedije, mladi se pozivaju na pobunu, buđenje i promenu svog života. Do sukoba dolazi na platou ispred Filozofskog fakulteta, nakon čega upadaju u Skupštinu Srbije za vreme zasedanja. Kako strani mediji prenose ove događaje, tako se prenosi i ideja revolta među mladima širom sveta.

U filmu Revolt gledaćemo: Milan Vučković, Ivan Zekić, Bojan Krivokapić, Pavle Jerinić, Miloš Pjevač, Dara Džokić, Nađa Maršičević, Nina Grahovac, Svetozar Cvetković, Milan Caci Mihajlović, Dušan Janićijević, Bane Tomašević, Ana Sofrenović i drugi. Muziku za film radili su Deca loših muzičara i Beogradski sindikat.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..