26. Sarajevo Film Festival se zbog pandemije COVID-19 održava online na ondemand.sff.ba, a filmove iz Takmičarskog igranog i dokumentarnog programa, kao i Open Air selekcije prati Festivalska televizija. Na ondemand.sff.ba, u sekciji “SFF Talks With Filmmakers” svakodnevno se, uz filmove, postavljaju i prateće emisije posvećene predstavljanju reditelja/ca čiji su filmovi u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva, kao i brojnih drugih eminentnih filmskih radnika. “Televizija je kreativan odgovor na nemogućnost filmskih autora da budu u Sarajevu i prilika da se dopre do još većeg broja publike koja uz pomoć modernih tehnologija ne mora biti ograničena brojem sjedećih mjesta u kinima.

Sarajevo Film Festival nakon 25 godina vjernosti koju su mu poklanjali ljubitelji filma, uzvraća na način da sada filmovi i filmske emisije dolaze u domove publike, koja je zbog epidemiološke situacije spriječena da boravi na dugogodišnjim festivalskim lokacijama, poput Ljetnog kina Raiffeisen i Festivalskog trga”, pojašnjava Ines Mrenica, moderatorica razgovara i urednica emisija.

Emisije se svakodnevno produciraju u Studiju 1, koji je smješten na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. Nakon premijere svakog filma iz Takmičarskog programa – igrani film i Takmičarskog programa – dokumentarni film, na platformi odnemand.sff.ba su dostupni razgovori s autorima tih filmova.

Na platformu su, među ostalim, već postavljene emisije posvećene filmu KONCENTRIŠI SE, BABA Pjera Žalice, razgovori s ekipama filmova MARE Andree Štake i ANDROMEDA GALAXY rediteljice More Raçae, te Q&A sa Michelom Francom, ovogodišnjim dobitnikom Počasnog Srca Sarajeva i gosta Tribute to programa, kao i ceremonija otvaranja koja je ove godine također održana na online platformi.
Pored zabave i celebrity kulture koja je uvijek zanimljiva širokoj publici, primat se daje filmskoj umjetnosti, a najglasnija razmišljanja su ona koja dolaze od ljudi iz struke, naglašava Ines Mrenica.

“Filmski razgovori ne podrazumijevaju televiziju u klasičnom smislu i novinarski pristup dešavanjima na Festivalu. Festivalsku televiziju realiziraju osobe iz filmskog posla i sve je prilagođeno autorima iz oficijelnih selekcija kako bi svoje filmove predstavili na najbolji mogući način iz sigurnosti svojih domova”, zaključila je Mrenica.<<  Decembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..