Film prikazuje istorijat pokreta Reclaim The Streets od 1992. do maja 1998. godine. Ideja je počela da se uobličava kada se londonski RtS pripremao za veliku akciju u saradnji sa grupom otpuštenih liverpulskih lučkih radnika.
To je bio novi savez koji je prevazilazio samo taktički aspekt već je i državu činio nervoznom. Sve se završilo neredima u kojim je policija opkolila oko 15.000 ljudi koji su se nelegalno okupili i zabavljali u centralnom Londonu, dve nedelje pre opštih izbora. Film, za koji je trebalo 15 meseci da se završi, rađen je u nameri da bude pokretač emocija koje se ne mogu prikazati ni u jednom drugom mediju. Mada je, po svojoj prirodi, film najverovatnije najsubjektivnije sredstvo reprezentacije, a kamera nikada objektivna, dokumentarni film, ipak, znatnim delom može prikazati realnost. I šta je još važnije, film može biti sredstvo društvene kontrole, i ako se uspešno upotrebi, može pružiti podršku pokretu koji se suočava sa skoro uvek neprijateljski nastrojenim medijima.

Reclaim the Streets (RtS) se ne može shvatiti kao kampanja, iako neke metode korišćene u filmu imaju te elemente. Danas postoje RtS grupe u trideset gradova koje organizuju ilegalne ulične zabave. Većina ovih grupa postoji samo na samom događaju, a mnogi aktivisti su uključeni u lokalne kampanje tokom ostatka godine. Ne postoji članstvo ili zvanični pravac iako bi mnogi hteli da vide širu globalnu strategiju. Kao pokret RtS je samo četiri godine star i može se razvijati u nepredvidivim pravcima.


subota, 10. septembar, 20:30
Povratiti ulice [1998, 74min]
Reclaim the Streets (RtS)
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..