Kratkometražni animirani film „Svetlost i senke“ autora Rastka Ćirića imati svoju svetsku premijeru u okviru predstojećeg Geteborg filmskog festivala. Nastanak i ovog ostvarenja podržao je Filmski centar Srbije (FCS). U pitanju je adaptacija Geteovog Fausta, u kojoj glavni lik, zbog znanja, strasti i vlasti, Đavolu prodaje svoju senku. Za sajt festivala, Midhat Ajanović piše: „Oslanjajući se na Pozorište senki, Rastko Ćirić nas podseća da mesto rođenja animacije nije film, već pozorište, te da su pokretne slike, pre svega, veseli ples između svetla i senke. Novi film priznatog srpskog autora je donekle ironični osvrt na istoriju pokretnih slika.“

Rastko Ćirić potpisuje scenario, režiju, dizajn i animaciju filma. Animator i jedan o producenata je Iva Ćirić, a producent filma Milan Stojanović. Montaža i dizajn zvuka delo su Svetolika Miće Zajca, a kompozitor je Nebojša Ignjatović.

Produkciju filma Svetlosti i senke podržao je Filmski centar Srbije.

Rastko Ćirić je redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu za predmete Ilustracija i Animacija i Prorektor Univerziteta umetnosti u Beogradu. Osnivač je predmeta Animacija i Studija za animaciju FPU (2006) i rukovodilac Programa za digitalnu umetnost na Interdisciplinarnim doktorskim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu (od 2005). Bio je saradnik-ilustrator Njujork Tajmsa (New York Times Book Review). Autor je 15 animiranih filmova, među kojima su: Tango Regtajm (1985); Lalilonska kula (1988, Zagreb Film); Ale i bauci (1989); Nevidljive i slabo vidljive životinjske vrste (1998); Metamorf (2005); Fantazmagorija 2008 (2008).

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..