Film SLUČAJ MAKAVEJEV ILI PROCES U BIOSKOPSKOJ SALI u režiji Gorana Radovanovića od 12.09.2019. ući u redovnu bioskopsku distribuciju u Beogradu, i novom Sadu, a zatim i u drugim gradovima Srbije. Slučaj Makavejev ili proces u biskopskoj Sali istražuju poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji i usredsredjuju se na političku i društvenu klimu u kojoj je sa javnih govornica i pod pokroviteljstvom komunističke partije osudjivan film WR Misterije organizma. A zabrana ovog filma vremenom je postala simbol Jugoslavije kao nedovršenog socijalističkog eksperimenta. 

Slučaj Makavejev ili proces u biskopskoj Sali nije samo kao omaž jednom od najvećih filmskih stvaralaca sa ovih prostora, već otkriva najveća traumu socijalističke Jugoslavije: pokušaj uspostavljanja demokratije bez suštinske slobode, ili pokušaj uspostavljanja slobode bez istinske demokratije!

Ili kako bi jedan od učesnika diskuisije održane juna 1971. posle projekcije filma WR: Misterija organizma” u Novom Sadu sa ideološkom ostrašćenostu iskreno uzviknuo sa govornice biskopa “Arena”: “Mi imamo pravo u našoj demokratskoj zajednici da zabranimo ono što nam se u ovoj zemlji ne sviđa…”!

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..