Star Film Fest kroz tri dana održavanja okupio je filmaše i filmašice iz cijele zemlje, ali i šire te kroz razne radionice i projekcije uspio, barem na kratko, osnažiti filmsku kulturu u samom gradu. Svečano otvorenje već se tradicionalno održalo u Starom gradu, a program se nastavio kroz iduća dva dana u Kazalištu 21. Filmska večer započela je naravno filmskom glazbom, ove godine u izvedbi Alena Bakarića i Svena Tomanića, koji su svoje umijeće pokazali na klavijaturi, gitari te usnoj harmonici.

Instalaciju koju su posjetitelji mogli vidjeti na samom ulazu u Stari grad umjetnička je instalacija triju djevojaka, koje su samim nazivom izložbe ‘Kraj’ željele obilježiti Star Film Fest kao posljednje kulturno događanje u gradu Sisku. Riječ je o Leili Kasumović, Marini Jukić i Eni Jurov.

Svečani program vodili su Saša Tadić i Martina Werft, a publiku je posebno pozdravio direktor festivala Matija Holjevac, koji je svima poručio: “Živite svoj film i poletite u svemir”. Festival je i ove godine pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a uživa i podršku Grada Siska u ime kojeg je na otvorenju prisustvovala Ivane Krčelić, predsjednice Gradskog vijeća Grada Siska, rafinerije INA, C.I.O.S. Grupe, kao i Sisačko-moslavačke županije ispred koje je bila Vlasta Mesić. Nakon službenog otvorenja uslijedile su projekcije natjecateljskih filmova, a cijeli dojam prekrasne večeri obogatio je nastup Stephany Stefan, riječke multidisciplinarne umjetnice, ujedno i službene fotografkinje Star Film Festa, koje je zajedno s članovima svog istoimenog benda kreirala i  mnogobrojne umjetničke vizualizacije u atriju Starog grada te ga učinila još magičnijim ispod zvjezdanog neba.

Sljedeći dan posjetitelji su imali priliku okušati se u Slacklineu, sudjelovati na acoustic jam sessionu, pogledati 4 bloka natjecateljskih projekcija i navečer na projekciji pod zvjezdanim nebom pogledati film Posljednji Srbin u Hrvatskoj, prvu hrvatsku zombi-komediju i dugometražni prvijenac Predraga Ličine. Uslijedio je koncert benda Elemental koji je nakon dugo godina došao u Sisak, na kako i sami kažu, filmski festival idealna im je poveznica s vlastitom glazbom jer ‘Uvijek su u svom filmu’.
Najmlađi filmoljupci sljedeće ujutro imali su priliku gledati Pčelicu Maju, oni nešto stariji okušati se u hodanju na gurtni kao dio Slackline radionice, uživati u acoustic jam sessionu ili sudjelovati na filmskom kvizu za kojeg se pobrinula ekipa KOZa, a zatim su mogli poslušati javnu raspravu ‘Položaj redatelja u Hrvatskoj’. Voditeljica i moderatorica razgovora bila je popularna voditeljica HRT-ove emisije Kokica, Sandra Bosnar. Vodila je tok razgovora Silvija Petranovića i Antuna Vrdoljaka, koji su podijelili svoja bogata filmska iskustva. Na otvorenoj projekciji gledao se film IKEA for YU, dokumentarac koji progovara o prihvaćanju vlastitog sustava vrijednosti i stvaranju stabilne i ljubavlju ispunjene obitelji. Dinka Radonić, ovogodišnja predsjednica žirija Star Film Festa, 2018. godine surežirala je ovaj film u suradnji s Marijom Ratković Vidaković.

Na kraju je i došlo vrijeme da se podijele nagrade Star Film Festa. Stručni žiri koji ove godine čine Dinka Radonić kao predsjednica, prošlogodišnji pobjednik Star Film Festa Federico Schmukler, Dino Pešut, Filip Mayer, Bobby Boško Grubić i Nina Kojc kao članovi, donijeli su odluku o pobjedničkim filmovima. Na kraju večeri proglašeni su pobjednici po kategorijama te je dodijeljena i posebna nagrada publike. Najbolji filmovi ovogodišnjeg 6. Star Film Festa su My Body, animirani film redateljskog dua Sandralee Zinzen i Nicolasa Nivessea. Najbolji dokumentarni film proglašen je A Gis, redatelja Thiaga Carvalhaesa. Nagrada za najbolji eksperimentalni film otišla je u ruke redatelja Gabriela Morana za film White Bedrooms. Film Breathing proglašen je kao najbolji industrijski, redatelja Farshida Ayoobinejada. U kategoriji igranog najbolji je Vrzel, redateljice Ane Trebše. Nagradu za najbolju filmsku montažu dobio je film The Angry Anonymus redatelja Jan Chaplina, za najbolju kameru film redateljice Elani Molfeta Nekydallo. Nagradu selektorica dobio je film 3. rujan 2015., redateljice Sare Jurinčić, a nagradu publike dobio je netom nagrađen film ovacijama publike Agelasta redateljice Sare Garcie Jimenez. Nagradu za najbolji regionalni film dobio je Mishko, redatelja redatelja Hanisa Bagashova.

Dodjelom nagrada zatvoren je 6. Star Film Fest u Sisku čime je i nagoviješteno njegovo 7. izdanje koje će se održati iduće godine krajem kolovoza. Ovim putem zahvaljujemo se svima koji su nas podržali, od sponzora, pokrovitelja, partnera do posjetitelja festivala i građana grada Siska.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..