U okviru ciklusa CZKD Bioskop u subotu, 15. decembra 2018. godine u 18h, povodom četrdesete godišnjice filma „Okupacija u 26 slika“, u režiji Lordana Zafranovića, po scenariju Mirka Kovača, održaće se projekcija ovog filma i razgovor sa rediteljem i njegovim gostima o filmu kao pogledu na prošlost, ali i anticipaciji, njegovom dosegu i značaju. U razgovoru učestvuju: Lordan Zafranović, Filip David, Borka Pavićević, Tanja Bošković, Dušica Žegarac, Ivan Klemenc, Frano Lasić, Srđan Vučinić. Razgovor moderira: Petar Mitrić.

„Nisam ja neki prorok, ali sam iz pozicije filmskog reditelja verovao u iluziju da brutalne scene u mojim ostvarenjima opominju političke elite i obične ljude da nam se dogodilo veliko zlo 1941. godine. Verovao sam da je nemoguće da nas ponovo to zlo opije…“ – Lordan Zafranović, Blic intervju (2013)

18h Projekcija filma
„Okupacija u 26 slika“
Godina produkcije: 1978.
Reditelj: Lordan Zafranović

Igraju: Frano Lasić, Milan Štrljić, Tanja Poberžnik, Boris Kralj, Ivan Klemenc, Gordana Pavlov, Stevo Žigon, Bert Sotlar. Marija Kohn, Karlo Bulić, Zvonko Lepetić, Milan Erak, Antun Nalis, Tanja Bošković, Izet Hajdarhodžić, Boris Dvornik.

Nominovan je za “Zlatnu palmu“ u Kanu. Osvojio tri nagrade u na filmskom festivalu u Puli: “Veliku zlatnu arenu“, nagrade za najbolju režiju i snimatelja.

19.30h Razgovor o filmu: Lordan Zafranović, Filip David, Borka Pavićević, Tanja Bošković, Dušica Žegarac, Ivan Klemenc, Frano Lasić, Srđan Vučinić.

Razgovor moderira: Petar Mitrić

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..