Prvi putu Srbiji, sa radošću pozivamo vas da na Međunarodnog festivala kratkometražnih filmova posvećenih romskoj temi - FROM, koji će biti održan od 07. do 09. septembra u "Državi umetnosti", "State of art", u Malom Iđošu. Tokom tri festivalska dana, publika će biti u prilici da pogleda domaća i svetska filmska ostvarenja kratkog metra, sa romskom temom. Prvog festivalskog dana 07.09,  u 19.00 svečano ćemo otovoriti Državu umetnosti “State of Art”, kojom će u narednih godinu dana predsedavati glumica, Ana Sofrenović. State of art biće  otovreno mesto za sve  koji žele da žive i stvaraju kreaciju i umetnost. 

Nakon svečanog otvaranja I koktela u 21.00 čas, pubika će biti u prilici da pogleda film”Kenedi se vraća kući”, autora Želimira Žilnika, koji je svakako jedan od najuticajnijih autora koji je svoj rad posvetio upravo romskoj temi.

Drugog dana festivala, 08.09 u 18.30 otvorićemo izložbu fotografija autora Ranka Đurovića, dobitnika zlatne medalje na Međunarodnom salonu fotografije “Njujork – Menhetn 2017”., nakon koje u 20.00 h startujemo sa projekcijom takmičarskih filmova. Trećeg dana festivala u isto vreme, na programu je Takmičarska selekcija 2 , au ponoć proglasićemo pobednika  ovogodišnjeg FROM-a !

Veliku čast prvom festival, kao članovi žirija, ukazali su  i jedan od najvećih srpskih reditelja,  Slobodan Šijan, koji će ove godine predsedavati žirijem festivala, proslavljeni dokumentarista, Janko Baljak,  Antal Silard, reditelj  i profesor režije na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. U muzičkom delu programa publiku će poslednjeg dana zabaviti bend “Jovica i Luluđi”. Sva tri dana, publika će biti u prilici da uživa u vinskim, poslastičarskim i mnogim drugim delicijama Iđoških majstora.

Selektor ovogodišnjeg festivala, reditelj, Filip Markovinović od mnogobrojnih pristiglih filmova iz celog sveta, odabrao je dvadeset filmova koji će se u dva festivalska dana takmičiti za nagradu State of Art-a, koju će dodeliti direktor festivala, Zoran Tairović.O selekciji ovogodišnjeg FROM-a, selektor  kaže da ni  ona nije mogla puno da pobegne klišeu utemeljenom o ovoj manjinskoj zajednici. Filmovi koje ćete videti u takmičarskom delu festivala najčešće razmatraju jednu od gorućih tema bitnih za romsku populaciju- to su filmovi koji za temu imaju težak socijalni položaj, značaj obrazovanja, problem ranog sklapanja brakova kao i kulturoloških razlika koje se na ovaj ili onaj način prevazilaze. To samo po sebi, naravno, nije ništa loše, čak bi se moglo reći da je i očekivano i normalno, jer položaj Roma diktira te teme.

Pozivamo vas da budete deo festivala kojim ćemo zajedno rušiti predrasude utemeljene o ovoj manjinskoj zajednici, kao i da u tri festivalska dana budemo svedoci jednog drugačijeg pogleda na svet i umetnost !

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..