showPeti dan festivala Cinema City premijerno možete da pogledate dva šokantna dokumentarna filma „Ulica Abu Džamil“ i „Plesni dečaci Avganistana“ u sali dva bioskopa Arena Cineplex sa početkom i 18h.

 

Dokumentrani film „Ulica Abu Džamil“ prati četiri Palestinca dok kopaju tunele između pojase Gaze i Egipta. Konstantni strah od policije, kolapsi u tunelu, bombardovanje i udisanje prašine ne sprečavaju četvorku da se šale dok kopaju zemlju.

 

Odmah nakon ovog slede kontrovezni “Plesni dečaci Avganistana”. Da li ste čuli za svirepost tradicionalnog avganistanskog običaja pod nazivom bača bazi (bacha bazi – ples dečaka)?! Ovaj ilegalni običaj ekspolatiše uličnu siročad i siromašne dečake koje su roditelji prodali "novim gospodarima". Pod obećanjem boljeg života, a nesvesni sudbine koja ih zapravo očekuje, dečaci, najčešće mlađi od deset godina, sklanjaju se sa ulice i obučavaju veštinama plesa i pevanja. Dečake oblače u žensku odeću, uče ih da pevaju i da igraju da bi zabavili mušku publiku - svoje “gospodare” i njihove prijatelje…

 

Na istoj lokaciji u 20h premijerno pogledajte “The Show Must Go On”, originalno ostvarenje mladog hrvatskog reditelja Nevia Marasovića. Koliko se ekstremno može ići u realizaciji jednog rialiti šoua?! Drama sa elemetima SF-a i trilera reditelja Marasovića je na Festivalu igranog filma u Puli osvojila nagrade za najboljeg debitanta, Zlatne Arene za specijalne efekte i najbolji scenario. Posetioci će imati priliku i da, nakon projekcije, pozdrave mladog reditelja, gosta festivala Cinema City.


20:30h je vreme za projekciju filma "Crno i belo", internacionalne takmičarske selekcije Exit Point. Film će biti prikazan u sali pet bioskopa Arena Cineplex. Turski film "Crno i belo“ govori o starenju, prijateljstvu, osećajnosti i finim detaljima života.

 

Priliku da upoznate mladu francusku rediteljku i glumicu, Marinu Deak, imaćete već u 13h u okviru programa CineYouth, u kojem će zajednom sa njom da učestvuju Vladimir Perišić, Stefan Ivančić i Dane Komljen, dok ćete njen film “Potraga” moći pogledati u 21h u Kulturnom centru. Rediteljski debi francuske glumice Marine Deak, "Potraga" udara oštar šamar konzervativizmu predstavljajući dosledan portret savremene žene, koja će preduzeti drastične mere da se, nakon burnih životnih okolnosti, ponovo oseti živom i uspostavi kontrolu nad svojim životom.

 

21:15h, u bioskopu na otvorenom u Katoličkoj porti, pogledajte premijerno “Iznad nas je samo nebo” Jana Šomburga. Da li nam neko može nedostajati toliko mnogo da počinjemo da ga prepoznajemo u drugoj osobi? Može li čežnja za prošlom ljubavlju roditi novu? Ovo su neka od pitanja kojima nam se, kroz svoje nagrađeno, debitantsko ostvarenje, obraća reditelj Šomburg.



Saznajte više o novinaru koji je svojim raskrinkavanjem mafijaškog lanca Kamore podigao svest javnosti ali i izložio opasnosti svoj sopstveni život! "Roberto Savijano: u senci smrti", kontroverzno dokumentrano ostvarenje otkriva činjenice o fascinantnom životu ovog svetski poznatog novinara.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..