Vladimir Petrić, teoretičar filma i reditelj, biće gost prve večeri meta filma, koja će biti održana 30. januara, u 19h, u beogradskom Art bioskopu Kolarac. Program će obuhvatati projekcije filmova "Nemilosrdni anđeo" i "Simfonija ruku", kao i razgovor sa slavnim profesorom. Večeri festivala meta filma od sada će se organizovati jednom mesečno, a prvo veče će pružiti publici priliku da se kroz digitalni esej ''Nemilosrdni anđeo'', upoznaju sa Petrićevim doživljajem bombardovanja Srbije 1999. godine, s obzirom da je u to vreme bio u Americi, bez potpunih informacija o tome šta se ovde dešavalo.

"Simfonija ruku" je DV esej u tri digitalna stava, inspirisan Vorkapićevim konceptom o vizuelno-zvučnoj amalgamaciji filmske strukture. Vizuelni materijal predstavljaju slike italijanskih renesansnih majstora (na muziku Džona Percela), srpske srednjevekovne freske (na muziku Stevana St. Mokranjca) i savremene fotografije (na muziku Čarlsa Mingasa).
Jedan od prvih reditelja Televizije Beograd, Petrić je profesorsku karijeru započeo na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju gde je predavao istoriju i teoriju filma, a nastavio je na Univerzitetu Harvard. Osnivač je Harvardskog filmskog arhiva sa 1200 eksponata. Autor je, između ostalog, intimističkog digitalnog filma "Zid uspomena". Režirao je filmove "Nemilosrdni anđeo", "Estetika pokretne slike", "Simfonija ruku" i digitalnu studiju "Film i promenjena stanja svesti". Njegove knjige "Čarobni ekran" (1962), "Šekspir i film" (1964), "Uvođenje u film" (1968), "Razvoj filmskih vrsta" (1970), "Film and Dreams" (1981), "Constructivism in Film" (1987) svrstavaju Petrića među istaknute teoretičare i istoričare filma. Dobitnik je priznanja Antološkog filmskog arhiva iz Njujorka (2010) koje se dodeljuje za poseban doprinos očuvanju filmskog nasleđa.

Dobrodošli!

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..