U okviru osmog Merlinka festivala koji počinje 8. decembra u Domu omladine Beograda i traje do 14. decembra biće prikazano šest filmova koji su svoje premijere imali na ovogodišnjem Berlinalu. Među njima su brazilski igrani „Ne zovi me sine“, francuski igrani „Teo i Hugo“, austrijski dokumentarni „Braća noći“, američki dokumentarni „Mepltorp: Gledaj fotografije“, holandski dokumentarni „Zauzmi pozu“ i izraelski „Ko će me voleti sada?“.

Brazilski film „Ne zovi me sine“ otvara ovogodišnji Merlinka festival i prati mladog Pjera koji otkriva da je kao beba bio kidnapovan od strane žene za koju je sve vreme mislio da mu je majka i nosi se sa posledicama onoga što je njegova „majka“ učinila, kao i sa svojom biološkom porodicom. Film je na Berlinalu osvoji nagradu „Teddy“.

Francuski film „Teo i Hugo“ prati svojicu mladića koji se sreću u seks klubu u Parizu. Tokom seksualnog odnosa izmeđ njih se javlja specijalna veza. Zajedno izlaze iz kluba i lutaju ulicama noćnog Pariza sve dok se ne suoče sa realnošću. Film je osvojio nagradu publike „Teddy“ na Berlinalu.

Austrijski dokumentarac „Braća noći“ prati grupu mladih bugarskih Roma koji su došli u Beč tragajući za slobodom i brzim novcem. Oni prodaju svoja tela i tim novcem izdržavaju svoje žene i porodicu u Bugarskoj. Reditelj Patric Chiha biće gost ovogodišnjeg Merlinka festivala.

Američki dokumentarac „Mepltorp: Gledaj fotografije“ posvećen je legendarnom američkom fotografu i skandal majstoru Robertu Mepltorpu i njegovom jedinom cilju da uspe, ne samo kao umetnik, već i kao slavna ličnost. Dokumentarac je nominovan za dva Prajmtajm Emija.

Holandski dokumentarac „Zauzmi pozu“ prati grupu Madoninih igrača koji su bili deo njene turnje „Blond ambition“ i filma „U krevetu sa Madonom“. Film na pokazuje gde su 25 godina kasnije i otkrivaju nam istine o životu tokom i nakon te turneje.

Izraelski dokumentarac „Ko će me voleti sada?“ osvojio je nagradu publike „Panorama“ na Berlinalu. Film prati 39-godišnjeg padobranca u izraelskoj vojsci koji živi u Londonu i saznaje da je HIV pozitivan i započinje put pomirenja sa religioznom familijom u Izraelu.

Merlinka festival je ove godine pripremio 57 filmova za svoje posetioce, a detaljnije o njima možete naći na sajtu www.merlinka.com

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..