Pored mnogobrojnih rasprodatih projekcija, ovogodišnji festival obeležile su i specijalne projekcije koje su bile povod i današnje konferencije za medije. Konferenciju je otvorio predsednik saveta, Srdan Golubović, najavljujući zanimljive i izuzetne goste, i pozivajući na današnju projekciju filma „Sweet movie“, koji je po njegovom mišljenju u idealističkom i estetrskom smislu daleko ispred svoga vremena. Kao današnje goste konferencije naveo je Andreasa Dresena, Igora Simića, Sabolča Tolnaja i Milča Mančevskog. Slavni reditelj Andreas Dresen rekao je nekoliko reči povodom svoje mini retrospektive „Tribute to Dresen“.

Na pitanje o vlastitom razumevanju koncepta autorskog filma, Dresen je izjavio da je to film čiji autor ima poseban pogled na svet, a o vlastitim ostvarenjima je izjavio da voli da piše o prostodušnim, jednostavnim ljudima, koji zapravo pokreću sve nas, ali da to ne znači da svi njegovi filmovi imaju istu perspektivu iz estetskog ugla. Njegove filmove Dok smo sanjali,  Noćne senke, Na devetom nebu, Tiha zemlja i Zaustavljen na putu možete pogledati od sutra u Novoj Kinoteci. Cena ulaznica je 100 odnosno 150 dinara.

Autor fima Melanholični dron, Igor Simić, na veoma zanimljiv način opisuje proboj svog ostvarenja. Uspeh njegovog filma je, kako izjavljuje, slučajan, a glavne karakteristike istog su „spajanje apsurda“ i „jedak crni humor“. Ističe da ga je politika zanimala od malih nogu, ali, da se „kašika žuči lakše s medom svari“, naročito kada je reč o političkim temama.

Svojim ostvarenjem Minotaur Sabolč Tolnaj se vraća prozi Judite Šalgo, a na pitanje šta ga je navelo na takav korak, izjavljuje da je imao osećaj da tu postoji još neka neispričana priča, te je poželeo da prikaže priču o nestajanju srednje klase, nevidljivoj borbi, Juditinom životu i nekim avangardistima. Planira da radi na niskobudžetnom dugometražnom filmu, bez opterećenja rokom njegovom završavanja.

Prisećajući se svojih početaka, Milčo Mančevski govori da nije očekivao toliki uspeh, niti nominaciju za Oskara, te naglašava i savetuje da je najbitnije držati se svoje ideje, a ne one za koju mislite da će uspeti. Govoreći o radu sa studentima koji učetvuju na First Film First, Mančevski  ističe da nema velike razlike između njujorških studenata i studenata regiona, osim što su prvi nametljiviji, ali da mu je uvek zadovoljstvo da radi sa mladim ljudima koji žele da izraze vlastitu misao.

Među mnogobrojnim filmovima sutra vas na programu očekuju i filmovi Matura, Gimme Danger, Boris bez Beatris, Jazavičar  i poslednje epizode Dekaloga. Iz selekcije Hrabrog Balkana na repertoaru su filmovi Mama i Sve, još uvek , u orbiti.

Na sutrašnjoj konferenciji za medije posle prve projekcije filma Svi Severni gradovi predstaviće se i reditelj filma Dane Komljen i producentkinja Nataša Damnjanović, kao i Raša Andrić povodom nagrade “Marko Glušac”.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..